Počeo Četrvrti forum naprednih tehnologija

NIŠ

 

„Grad Niš kao tehnološki i inovativni rasadnik predstavlja jedan od oslonaca digitalizacije srpske privrede. Zbog toga Vlada Srbije kontinuirano ulaže u istraživanje i podsticaj inovacija u ovom gradu. Tokom prošle godine renovirano je opremljeno 607 metara kvadratnih na Elektronskom fakultetu u Nišu i otvoren je star up centar koji je postao središte okupljanja inovativnih kompanija južne Srbije“, rekla je danas na otvaranju Četvrtog foruma naprednih tehnologija u Oficirskom domu u Nišu Tatjana Matić, državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije.  

Ona je dodala da „Analiza rezultata kao i razmena znanja i iskustva na ovom polju koje svake godine upriličin niški Forum nesumljivo doprinose dodatnom ubrzanju u primeni novih tehnologija u industriji i razvoju digitalne ekonomije“.

Ona je  najavila  početak izgradnje  Naučno tehnološkog parka za dve nedelje ijoš nekoliko značajnih investicija.   

„Za izgradnju Naučno tehnološkog parka u Nišu,  izdvojeno je  10 miliona evra  Započet je projekat proširenje Elektronskog fakulteta vredan pet miliona i 200 hiljada evra. Ova dva poduhvata omogućiće ne samo obuku studenata za korišćenje naprednih tehnologija i učenje kroz praksu već i razvoj biznis inkubatora , kao i prostor za istraživanje i razvoj proizvoda većih kompanija“.

Matić je kazala da je  Savet za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije na svojoj poslednjoj sednici pre dve nedelje predložio je i proširenje i opremanje radionica naučno tehnoloških parka u Beogradu, čime bi se stvorili uslovi za zapošljavanje ukupno oko hiljadu ipo inženjera, kao i unapređenje opreme Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i inovacionog centra tog Fakulteta.

„Oba projekta su procenjena na ukupno pet ipo miliona evra a po ulaganjima Grad. Niš prednjači i drago mi je što je Niš ponovo centar ovog sektora i razvoja inovativne industrije“ kazala je  Nišu Tatjana Matić, državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije. 

Tatjana Matić je posebnu pažnju posvetila takozvanom „digitalnom putu svile“.

„Grad Niš posebno mesto zauzima i u priključivanju Srbije na digitalnom putu svile. Na nedavno održanoj prvoj Međunarodnoj konferenciji o digitalnoj ekonomiji u kineskom gradu u južnoj provinciji Han Džo potpisano je pismo o  namerama o saradnji i u okviru digitalnog puta svile između grada Niša i Han Džo. Očekujemo da Niš, sa dugom tradicijom razvoja elektronike i informaciono komunikacionih tehnologija , sjajnim naučnim kadrom, i uspešnim primerima dobre prakse u primeni inovacija obogati ideje i znanje koje poseduje Kina , velesila u ovoj oblasti. Takođe očekujemo da Niš, zajedno sa ovim gradom iskoristi potencijal i investicioni fond digitalnog puta svile koji je za period od naredne tri godine opredeljen i iznosi čak 12 milijardi evra“,  rekla je Matić i objasnila da su u taj fond uključene  sve zemlje koje su na digitalnom putu svile.

„Naša očekivanja od Niša su u tom smislu velika i verujemo da će doći projekti koji će doprineti ubrzanom razvoju Niša kao regionalnog centra u ovoj oblasti“, kazala je državna sekretarka.

Cilj Foruma naprednih tehnologija je da se na jednom mestu okupe kompanije i preduzetnici koji svoje poslovanje zasnivaju na modernim tehnologijama.

„ Ni jedan razgovor sa privrednicima ne prolazi bez teme gde smo mi danas u svetskoj raspodeli rada i koji je naš tehnološki nivo. Da li gradovi i regije mogu da imaju neke svoje specifičnosti koje mogu da doprinesu nacionalnom razvojui. Upravo zato smo ovde i ovaj Forum će doprineti da Niš bude prepoznat ne samo kao univerzitetski i industrijski centar , več i kao centar koji ima tradiciju, ali je i rasadnik nove tehnologije, novih poslovnih ljudi, koji imaju šansu i na globalnom tržištu. Ni jedna promena se ne događa sama od sebe, lako i jeftino. Ona zahteva podršku“, rekao je Mihailo Vesović, svetnik predsdnika Privredne komore Srbije.

Mihailo Vesović je kazao da od 2008. godine do danas podrška privredi se globalno promenila . Odustalo se od liberalne matrice da sve tržište rešava.

„Postoji strah da li imamo dovoljno ljudi koji bi izneli digitalnu transformaciju , a ne da li će ostati bez posla. Trenutno se srbija nalazi u procesu izvođenja strategije „ pametne specijalizacije“ i izuzetno je važno da privreda i kompanije kažu šta je njima potrebno da izađu iz regiona i deluju na globalnom nivou“, rekao je Mihailo Vesović, svetnik predsdnika Privredne komore Srbije.

Univerzitet u Nišu partner jegrada Niša u organizaciji Foruma.

„ Forum je spoj znanja, inovacija , nauke i biznisa. Univerzitet u Nišu već skoro 60 godina daje doprinos razvoju grada Niša i elektronije u ovom delu Srbije ali i u svetu. Siguran sam da ono što mi radimo na Univerzitetu doprineti daljem razvoju privrede , naučne misli i tranferu znanja u društvo“„ rekao je rektor Univerziteta prof. dr Dragan Antić.

U ime grada Niša skupu se obratio gradonačelnik Darko Bulatović koji je govorio o izgradnji Naučno tehnološkog parka.

„ Srbija veruje u Niš, ulaže sa idejom da Grad postane tehnološki centar 21. veka. Već 21. novembra zvanično ćemo započeto radove na izgradnji Naučno tehnološkog parka i tome će prisustvovati predesnik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić“

Iz San Francuiska se javio niški biznismen Nikola Božinović koji je sa Darkom Bulatoviće, zvanično otvorio Četvrti forum naprednih tehnologija.

One je kazao da su najbolji dani za IT predstoje, „ali da bi se to desilo svi mora da prihvatimo izazov da prestignemo sve one koji su ispred nas, jer se stvari u tehnologiji toliko brzo menjaju da ne postoji neko ko ima sigurno vođstvo i nema nikoga ko je u suvišnom zaostatku“, rekao je Nikola Božinović, potpredsednik Kompanije Nutanix Frame.

Tokom naredna tri dana u Oficirskom domu, u okviru Foruma naprednih tehnologija izlagaće 31 kompanija i 12 obrazovnih institucija. Biće organizovano šest panela , izložbe B2B, VIII ICT forum , Niško savetovanje ekonomista Srbije, specijalizovani Sajam zapošljavanja i Sajam profesionalne orijentacije.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare