POČELO USKLADJIVANJE VOJNIH PENZIJA

LESKOVAC

Direktorka leskovačke Filikale PIO fonda u Leskovcu Marina Manojlović pozvala je danas sve korisnike vojnih penzija, koji imaju pravo na najavlejnu razliku, kao i naslednike, da podnesu zahteve na šalterima filijale PIO u Leskovcu, ili u ispostavama koje pokriva filijala u Lebanu, Bojniku, Medveđi, Vlasotincu i Crnoj Travi.
„Porocedura je veoma jednostavna, a ugovori o vansudskom poravnanju zaključuju se u roku od jednog dana. Bitno je napomenuti da nasledici treba da dostave samo fotokopiju pravosnažnog ostavinskog rešenja i da ne treba tražiti njegovu dopunu ukoliko u tom rešenju postoji samo jedan naslednik, ili pak više njih sa istim udelom u raspodeli zaostavštine, upravno zbog toga što je Filijala preuzela da obavlja i poslove uzimanja nasledničkih izjava, pa se i na taj način skraćuje postupak bez odlaska u sud radi dopune ostavinskog rešenja“ , rekla je Manojlović.
Na području leskovačke filijale, zaključno sa 2. decembrom, od ukupnog broja korisnika, odnosno naslednika koji bi imali pravo na ovu razliku, a to je 527, zahteve za isplatu razlike podnelo je 282, a od toga je 155 podnosioca zahteva odustalo od tužbe.
Obzirom da je veliki broj korisnika vodio parnični postupak za naknadu štete, Manojlović je ocenila da je to zadovoljavajući broj, jer prelazi 50 posto od ukupnog broja onih koji su podnosili tužbe, a kojih je na području filijale Leskovac 361.
„To govori da nisu tačne informacije koje su se pojavile u javnosti da je svega 5 posto takvih korisnika podnosilo zahteve za vansudsko poravnanje, a da su pri tom odustali od tužbenog zahteva“ , rekla je ona.
Prosečne iznose jednokratnih isplata teško je utvrditi i oni se razlikuju od slučaja do slučaja, rekla je Manojlović i demantovala inforacije koje su se pojavile u medijima da je reč u proseku od 300.000 dinara koje će vojni penzioneri ili njihovi naslednici dobiti od države u januaru iduće godine.

Republički Fond penzijskog i invalidskog osiguranja otpočeće sa usklađivanjem penzija vojnih penzija stečenih zaključno sa 1. januarom 2008. godine za 6,57 posto, počevši od isplate penzija za novembar, što je za nekoliko dana.
Ovo usklađivanje primenjuje se na iznos zatečene penzije vojnih korisnika, koja je na dan 1. januar 2008. već usklađena sa 4,21 posto, po Odluci o usklađivanju vojnih penzija, rekla je na konferenciji za novnare Manojlovićeva.
„Sada se postiže da ukupno povećanje od 11,06 posto, vanreno usklađivanje penzija, koje je bilo 1. januara 2008. godine, bude zastupljeno podjednako i ravnopravno za sve kategorije panzionera, rekla je Manojlović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare