Počelo postavljanje kaldrme u Baba Zlatinoj ulici

VRANJE

Stanovnici jedne od najpoznatijih ulica u Vranju uskoro će biti završena. Reč je o Baba Zlatinoj ulici gde radovi na rekonstrukciji traju nekoliko meseci. Počelo je postavljanje kaldrme koju su žitelji ovog dela grada jedva dočekali, s obzirom na probleme koje su imali tokom izvođenja radova.

Pripremni radovi na ovoj saobraćajnici su krenuli 22. septembra prošle godine. Radovi su izvedeni u dve faze. Prva, koja je podrazumevala rekonstrukciju fekalne kanalizacione mreže realizovana je u okviru projekta „Čista Srbija“, sredstvima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Druga faza je obuhvatala izgradnju atmosferske i rekonstrukciju vodovodne mreže. I naravno postavljanje nove kaldrme, koja je ušla u završnu fazu. Ova faza se realizuje sredstvima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Grada Vranja.

Ukupna vrednost radova u drugoj fazi iznosi skoro 28 miliona dinara računajući i PDV. Pomenuto ministarstvo obezbedilo je 15 miliona dinara.

Dužina saobraćajnice je 297 metara, a širina od tri do četiri metra.

Baba Zlatina ulica je zaštićena prostorna kulturno – istorijska celina i nepokretno kulturno dobro od velikog značaja i predstavlja ambijentalnu celinu od izuzetne važnosti za razvoj turizma u Vranju.

U toj ulici živeo je najpoznatiji Vranjanac, književnik Borisav Stanković. Ime je dobila po njegovoj babi koja je o njemu brinula nakon smrti roditelja.

Tu je i Muzej kuća Bore Stankovića, koja je rekonstruisana pre nekoliko godina.

Ulica je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša.

Realizacijom ovog projekta ovaj deo Vranja biće pretvoren u ambijentalnu sredinu u istorijski važnom i turistički atraktivnom gradskom jezgru.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare