Počelo polaganje završnih ispita za osmake

LESKOVAC

Svršeni osmaci ove godine kvalifikacione ispite za upis u srednje škole
polažu u svojim matičnim školama danas, sutra i prekosutra (18. , 19. i 20. jun).

Danas mali maturanti polažu završni ispit iz srpskog jezika.

Koliko kala matura postaje ozbiljna stvar u Srbiji postalo je jasno poslednjih godina kada su testovi dobili policijsko obezbedjenje.

U čitav proces su se uključili psiholozi i pedagozi koji su savetovali predhodnih dana  “ntenziviranje priprema za malu
maturu,  uz stalnu konsultaciju nastavnika , a da se kod izrade testova
učenici dobro skoncentrišu i više puta pročitaju pitanje”.

Prema rezultatima testova iz prošle godine, srpski i matematika su bili najveća muka za đake.

Kao razlog, stručnjaci navode da učenici žure pa ne pročitaju pažljivo pitanja.

Srbija je tako postala zemlja u kojoj se poslednujih godina pravi prava drama oko polaganja završnog ispita za somake na kome deca samo treba da pokažu ono što su, valja, naučila u osnovnoj školi.

Tako je, ispada, veći društveni problem mala matura nego ona velika, na kraju srednje škole ili pak polaganje prijemnog za upis na fakultet.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Telefonija i gorivo među najskupljima u Europi
Telefonija i gorivo među najskupljima u Europi
5 godine pre

Telefonija i gorivo među najskupljima u Europi
I onda bi se kao posljedice same po sebi nametnule činjenice kako smo do nedavno imali jednu od najskupljih usluga telefonije, kako imamo najskuplju cestarinu, među najskupljima benzin i dizel … da su drva za loženje jeftinija u Njemačkoj od onih u Gorskom kotaru … transfer novca unutar Zagrebačke banke s jednog računa na drugi košta 75 kuna, a transfer novca kod susjeda, iz Nove ljubljanske banke u drugu banku 15 kuna ….. samo naša industrijska proizvodnja pada, a svim drugima raste
Još je puno dokaza da smo postali društvo umanjene vrijednosti (Društvo umanjene vrijednosti 1. dio .pdf). Nemojte često pozivanje na knjigu uzimati (samo) kao znak hvaljenja. Nažalost, sve što sam tada napisao, a pišem već i četvrtu godinu na ovom portalu, ispada da je (u najvećoj mjeri) točno. Iako sam ponosan da sam vidio i predvidio ovakvo stanje, zbog toga nisam sretan.

Prije smo učili domoljubnu pjesmu Alekse Šantića Ostajte ovdje: Ostajte ovdje!… Sunce tuđeg neba neće vas grijat k’o što ovo grije; grki su tamo zalogaji hljeba gdje svoga nema i gdje brata nije. Danas kao da mladi uče primjereniju obradu Nenada Veličkovića Ostajte tamo: Ostajte tamo, sunce ovog neba neće vas grijat k’o što tuđe grije; grki su ovdje zalogaji hljeba gdje stana nema i gdje posla nije.