Počelo obeležavanje 140. godišnjice od oslobođenja Vranja od Turaka

VRANJE

„Oslobođenje juga Srbije u Drugom srpsko-turskom ratu“ naziv je predavanja koje je priredio prof. dr Momčilo Pavlović, direktor Instituta za savremenu istoriju u Beogradu, povodom obeležavanje 140. godišnjice oslobođenja Vranja od Turaka.

U okviru svog izlaganja, dr Pavlović je postavio u širi kontekst oslobođenja južne Srbije, pri čemu se osvrnuo i na pomoć Rusije prilikom borbenih aktivnosti.

Govoreći o 31. januaru, danu kada je Vranje oslobođeno nakon viševekovnog ropstva od Turaka, istakao je da je to najznačajniji datum i da je tada ovaj deo bio sedište vojnog okruga.

 ,,Srpska vojska je stvorila realnost na terenu, koja je bila osnov za pregovore“, naglasio je Pavlović.

On je rekao i da mi odajemo zahvalnost srpskim ratnicima, nosimo na plećima žrtve, kao i da je naša sadašnjost opredeljena prošlošću.

Pavlović je govorio i o borbama koje su vođene u okolini Vranja i koje su trajale četiri dana, naglašavajući da nikada Srbija nije bila sama, niti izolovana.

Istoimena izložba priređena je u maloj sali Galerije Narodnog muzeja i to je još jedno svedočanstvo o događajima koji su prethodili oslobođenju predstavljeno kroz 88 dokumenata.

„Izložba sadrži dokumenta koja pripadaju raznim ustanovama i institucijama u Srbiji. Izložena dokumenta svedoče o oslobođenju, o priključivanju ovih krajeva Kneževini Srbiji, o Berlinskom kongresu i o proglašenju nezavisnosti Kneževine Srbije na Berlinskom kongresu“, rekla je autorka izložbe, Branka Janačković.

Reč je o izložbi Istorijskog arhiva u Vranju, koji nosi naziv 31. januar. Vranjanci će moći da je pogledaju do kraja februara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare