Počeli Dani Nikolaja Timčenka

LESKOVAC

Na otvaranju Dana Nikolaja Timčenka Jovan Pejčić, predsednik Zadužbine Nikolaja Timčenka, rekao je da je ideja zadužbine da Timčenka vrate u svom obimu njegovog dela i da se to predstavi kulturnoj javnosti.

„Tek nakon toga bi dublje osvetljavali sa svih strana to njegovo delo. Do sada su objavljena dva zbornika o Timčenku i jedna monografija, doktorska disertacija koja je pre četiri godine odbranjena na novosadskom univerzitetu. Inače, sam Timčenko je za života objavio četiri, po obimu ne tako velike, knjige. Dve su iz istorije leskovačkog pozorišta, jedna je o Vasku Popu, a jedna o proznim ostvarenjima Crnjanskog, Ive Andrića i Meše Selimovića. Zadužbina Nikolaja Timčenka je osnovana 2005. godine i od 2006. je objavljeno 14 Timčenkovih knjiga iz njegove zaostavštine. To su knjige koje dolaze iz najrazličitijih oblasti kojima se on bavio, tu imammo kritiku i teoriju književnosti, filozofiju i kulturologiju, ne zaboravimo njegove knjige o kulturnim zbivanjima i kulturnoj prošlosti u Leskovcu.“

Na pitanje o finansijskim problemima koje je Zadužbina imala tokom prethodnih godina oko objavljivanja Timčenkove zaostavštine, ali i knjiga dobitnika nagrade Nikolaj Timčenko za književnu kritiku, Pejčić kaže da je sama Zadužbina išla na to da pojedine naslove objavljuje u saizdanju sa drugim kućama.

„Tako imamo objavljene knjige sa Srpskom književnom zadrugom, Filozofskim fakultetom u Nišu, Leskovačkim kulturnim centrom, Narodnom bibliotekom u Leskovcu, nekim privatnim izdavačima… Da nije njih mislim da trećinu knjiga ne bi smo bili u stanju da objavimo. MInistarstvo konstantno pomaže Zadužbinu, ali treba reći i da je to smešno kako pomažu. Oni daju 150.000 dinara, a vi sa tim novcem jednu knjigu ne možete da pripremite i objavite. Grad Leskovac je mnogo izdašniji, posebno u poslednje dve-tri godine. Uz, rekoh već, saizdavače koji uvek polovinu troškova pokriju. Razume se da nema honorara, nema mnogo čega, ali je važno da se pojavljuju izdanja.“

Prve večeri Dana Nikolaja Timčenka predstavljena je knjiga „Pesnikov svet“, što je 14-a knjiga koje iz njegove zaostavštine objavljuje Zadužbina, kao i knjiga „Veliki krug“ Gorane Raičević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare