Poceli ,,Dani Nikolaja Timcenka,,

LESKOVAC

U organizaciji Zadužbine „Nikolaja Timčenka“ u Leskovačkom kulturnom centru počelo je održavanje jubilarnih 10. „Dana Nikolaja Timčenka“. Prve večeri održana je promocija knjige o Vasku Popi, „Budno oko“, nastale iz zaostavštiene Nikolaja Timčenka, o kojoj su govorili Vladimir Mičić i Jovan Pejčić. nakon toga održana je tribina na temu „Misao Nikolaja Timčenka o srpskoj književnosti 20. veka“ i na kojoj su govorili Milivoj Nenin i Dragana Bedov.

Predsedik zadužbine Jovan Pejčić kaže da je ova godina, što se rada zadužbine tiče, bogatija u odnosu na prošlu.

„Prošle godine smo mogli samo da objavimo knjigu dobitnika nagrade koja nosi ime „Nikolaj Timčenko“. Ove godine smo objavili desetu po redu od kad je osnovana zadužbina knjigu Nikolaja Timčenka. Knjigu je priredio Vladimir Mičić i reč je o knjizi „Budno oko“. Objavljena je i monografija Dragane Bedov na 400 strana o Nikolaju Timčenku i njegovoj misli o srpskoj književnosti 20. veka, kao i knjiga prošlogodišnjeg dobitnika Marka Nedića. Ovaj rad omogućio je pre svega Grad Leskovac materijalnom pomoći, a u susret nam je izašlo i Ministarstvo kulture. To je taman zaokružilo desetogodišnji jubilej postojanja „Dana Nikolaja Timčenka“. Na žalost, mi još uvek nismo u mogućnosti da isplatimo novčani deo koji dugujemo za petoro dobitnika nagrade „Nikolaj Timčenko“. Radi se o skromnim, simboličnim nagradama. Skupština Grada Leskovca je svojevremeno donela odluku da svake godine direktno za nagradu daje taj iznos. Nadam se da ćemo u razgovoru sa gradskim čelnicima i taj problem prebroditi.“

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Stevica Stevanovic
Stevica Stevanovic
5 godine pre

Lepo je što su počeli. Samo ovo su dani Jovana Pejčića i njegovih beogradskih prijatelja. Ovde ja ne vidim mesta za časnog Nikolaja Timčenka. Nikoga nema iz Leskovca i sa juga Srbije, ako izuzmemo ovo dvoje netalentovanih nesrećnika, servilnih Pejčićevih poslušnika. Sramota!