Počeli “Borini književni dani”

VRANJE

U Vranju su počeli “Borini književni dani”.

Manifestaciju je otvorio predsednik Skupštine grada Dejan Tričković koji se osvrnuo na njenu istoriji ali i značaj najpoznatijeg Vranjanca.

,,Znao je naš Bora majstorski da pronikne u dušu južnjačku, da slikovito i verodostojno prikaže Vranje i njegove stanovnike, njihova osećanja, unutrašnje borbe, strahove i čežnje, ljubavi i rastanke, sudbinu i položaj žena, kao i ,,žal” zbog prolaznosti života, a posebno mladosti”, rekao je Tričković.

Posle svečanog otvaranja u programu pod nazivom ,,Razgovor s povodom’’, o liku i delu Borisava Stankovića govorile su Ljiljana Pešikan Ljuštanović, teoretičarka i istoričarka srpske i drugih južnoslovenskih književnosti i Gorana Raičević, profesorka srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i urednica u Izdavačkoj kući Akademska knjiga.

Moderator ovog razgovora bio je je Zoran Dimić, profesor filozofije na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Borini književni dani nastavljaju se sutra od 19 sati u ovom istom prostoru program pod nazivom Кnjiževne stvari, a gost je Vladimir Tabašević, prozni pisac i pesnik.

Borini književni dani pokrenuti su 2018. godine, međutim u protekle dve godine nisu održani zbog poznate epidemijske situacije izazvane koronavirusom.

Manifestacija traje do četvrtka.

Organizator je Javna biblioteka Bora Stanković, a pokrovitelj grad Vranje.

Foto: Sajt grada Vranja

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare