Počeli 58. Filmski susreti u Nišu

NIŠ

Na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi počeli su 58. Filmski susreti.

Na otvaranju je , po tradiciji, dodeljena nagrada „Pavle Vuisić“ koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije, glumici Mirjani Karanović.

Ova nagrada se smatra priznanjem za životno delo.

Filmski festival je otvoren tradicionalnim prijemom kod gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski za glumce u Oficirskom domu, predajom ključeva Grada, uručenjem nagrade „Pavle Vuisić“ i vatrometom.

Posle svečanog otvaranja 58. Filmskih susreta prikazana su tri filma: Trag divljači, zatim filmovi Ko živ, ko mrtav i Ovuda će proći put.

Filmski susreti se završavaju u petak kada će biti dodeljene i zvanične nagrade. O nagradama, odlučuje glumački žiri a u njemu su ove godine glumci Nada Blam, Branislav Lečić i Vladica Milosavljević.

Filmski festival je Tradicionalnim prijemom gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski za glumce u Oficirskom domu, predajom ključeva Grada, uručenjem nagrade „Pavle Vuisić“ i vatrometom počeo je 58. Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma na prepunoj Letnjoj pozornici u Tvrđavi.Festival se završava 1.septembra dodelom nagrada.

Poželevši dobrodošlicu glumcima na Festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma, gradonačelnica Niša predala je ključ Grada predsednici žirija Nadi Blam koja je svečano otvorila festival. Ključ grada je vaš, Tvrđava je vaša, grad je vaš rekla je gradonačelnica Sotirovski predajući ključ Grada predsednici žirija.

Otvarajući festival Nada Blam je poručila da festival prođe u slavlju i veselju, da publika uživa u dobrim filmovima koji su snimljeni u Srbiji između dva Festivala i ulogama mladih glumaca koji dolaze. Predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije Rastko Janković uručio je Nagradu za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu „Pavle Vuisić“ glumici Mirjani Karanović.Ona je nagradu za životno delo posvetila svom kolegi Branku Cvejiću Cveji, koji je, kako je kazala, od početka karijere bio sa njom i koji je bio divan saradnik i prijatelj.

Pre svečanog otvaranja 58. Filmskih susreta priređen je prijem za glumce i goste u Oficirskom domu gde je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski u ime Grada uručila poklon Mirjani Karanović, sluku niškog akademskog slikara Milorada Penkova. U narednih sedam dana publika u Nišu u zvaničnoj konkurenciji moći će da pogleda 14 filmova.

(kraj) DN/ SM

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare