Počela sa radom “knjižara pod vedrim nebom”

   NIŠ

                          Nova školska godina počinje za dve nedelje  i pravo je vreme da se počne sa kupovinom udžbenika. Roditelji čija su deca odlučila da uče iz već korišćenih knjiga uveliko obilaze „knjižaru pod vedrim nebom“, kako Nišlije popularno zovu ovakav način prodaje udžbenika,  koja se nalazi u parku kod Tvrđavskog mosta, odnosno na početku Keja Kola srpskih sestara ili kod spomenika Nadeždi Petrović. Prodavaca nema mnogo, ali kupci sve češće dolaze. U ponudi su knjige uglavnom za učenike osnovnih škola, a već od iduće nedelje tu će moći da se kupe i knjige za srednjoškolce. Prodavci kažu da je uz kupovinu moguća i razmena udžbenika. A to znači da za dva stara udžbenika koji su roditelji doneli mogu da dobiju jedan takođe stari, ali postoji mogućnost i razmene jedan za jedan.

                            „Kod nas mogu da se nabave i udžbenici koji su baš očuvani, kao da su novi. U ponudi su udžbenici za sve razrede osnovnih škola, osim za četvrti i osmi razred, jer se ove godine za ove razrede očekuju novi udžbenici“, kaže Ljiljana Milošević. Ona dodaje da je za sada malo manje interesovanje roditelja, ali pred sam početak školske godine bude mnogo više kupaca.

                            U „knjižari pod vedrim nebom“ udžbenici se prodaju po duplo nižoj ceni nego u knjižarama, pa roditelji na taj način mogu dosta da uštede.

                            “Komplet knjiga za šesti razred kod nas može da se nabavi i za 6.000 dinara, a u knjižarama su cene za više razrede od 13 do 18.000. Posebno štede roditelji koji imaju dva školarca, pa za oba đaka kupe knjige za isti novac koliko bi platili samo jedan komplet u knjižarama. ”, dodaju ostali prodavci.

                           Cene udžbenika na Keju su od 300 do 600 dinara u zavisnosti od razreda. Uglavnom su udžbenici za sedmi razred skuplji, jer ih ima malo, za sada.

                           “Biologiju koja košta u knjižari 1100 dinara mi prodajemo za 600 dinara. Jeste da je knjiga korišćena, ali je i očuvana. Nema pocepanih listova, nije podvlačeno gradivo u njoj, kao da je tek izašla iz knjižare. Geografski i istorijski atlasi u knjižarama koštaju oko hiljadu dinara, a kod nas 400. Ušteda je velika u svakom slučaju”, kažu prodavci.

                           Cenu udžbenika  diktira i potražnja, pa su najtraženiji udžbenici i najskuplji.

                           „Najviše se traže istorija, geografija, biologija, čitanke, ali i tehničko“, dodaju vlasnici polovnih udžbenika. „Oni su i najskuplji, ali za sve možemo da se dogovorimo“.

                          Oni pručuju roditeljima da kada dolaze da kupe udžbenike, treba da ponesu sa sobom spisak koji su dobili u školi, jer se od škole do škole razlikuju traženi izdavači.

                          “Bez spiskova ne prodajemo udžbenike, jer ne želimo na taj način da oštetimo roditelje. Svako ko dođe da kupi udžbenik mora kod sebe da ima spisak u kome se vidi i ko je izdavač. Tako je najbolje i za roditelje i za nas”, objašnjava Ljiljana Milošević.

                         Prodavci polovnih udžbenika su na Keju od proteklog vikenda, a prvi kupci već dolaze.

                       „Svake godine kupujemo polovne udžbenike, jer deci ne smeta da uče iz njih. Tako je dobro i nama i prodavcima. Mi malo uštedimo, oni malo zarade, a na deci je samo da uče”, kaže Nišlijka koja je krenula po udžbenike u ovoj, pomalo, neobičnoj prodavnici knjiga.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare