Počela rekonstrukcija mozaik mape

VRANJE

Zahvaljujući osvojenom prvom mestu u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“ Vranjanci su dobili 20 hiljada evra i mogućnost da se glasanjem opredele na šta će taj novac biti utrošen. Jedan od predloga bio je rekonstrukcija mape Vranja, za koji je glasao najveći broj Vranjanaca.

Radovi su počeli na obnavljanju ovog jedinstenog mozaika koji krasi prostor kod Spomenika čika Miti u blizini zgrade Načelstva i Gradske uprave.

Rekonstrukciju mape obavlja firma „Ditaarh doo“ iz Beograda, a poslovima će rukovoditi akademski slikar i nekadašnji fakultetski profesor Dragan Gašić, sestrić beogradskog umetnika Stevana Čukića koji je ujaku pomagao tokom izrade mozaika.

Rekonstrukcija će se odvijati u nekoliko faza, jer je neophodno najpre skinuti neadekvatnu keramiku kojom su popunjavani oštećeni delovi. Neophodno je izravnati oštećene delove mozaika i popuniti ih autentičnim kamenom kojim je mozaik mapa prvobitno izrađena. Rekonstrukcija trajno oštećenih velikih delova mape biće zahtevnija, kao i skidanje jednog sloja do osnovne armirane ploče kako bi se naneli specijalni italijanski lepkovi i venecijanska pasta za kamen i pločice koji nedostaju. Radiće se hronološki da bi se na kraju napravila kosina kako se voda ne bi zadržavala na mozaiku, već odlivala, kaže Gašić.

Kad radovi budu završeni mozaik će biti zaštićen specijalnim sredstvima koja će doprineti da ne podleže spoljašnjim uticajima, odnosno ne upija vodu i prljavštinu.

Biće instalirano i led osvetljenje kako bi noću mozaik mapa bila osvetljena i dostupna za razgledanje posetiocima.

Ovaj jedan od simbola grada Vranja, još 1975. godine izradio je umetnik iz Beograda Stevan Čukić. Bila je jedinstvena u tadašnjoj Jugoslaviji. Zub vremena učinio je svoje.

Mozaik je znatno oštećen i pojedini njegovi delovi su skoro neprepoznatljivi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare