Počela obuka zavarivače

LESKOVAC

U trening centru Tehničke škole ‘’Rade Metalac’’, prošle nedelje je počela obuka za mlade zavarivače, koju u prvom krugu pohadja osmorica polaznika. To je deo projekta  ‘’Podsticanje zapošljavanja mladih’’, a u partnerstvu sa Ministarstvom omladine I sporta, Nacionalnom službom za zapošljavanje I Tehničkom školom, sprovodi ga I finansira Organizacija za medjunarodnu saradnju GIZ.

Na Javni poziv za pohadjanje besplatne obuke za zavarivače, namenjene mladima do 35 godina, koji imaju minimum osmogodišnje obrazovanje, javilo se više od 1oo kandidata. Nakon prve selekcije odabrano je njih 7o, a posle druge, i obavljenih intervjua, izdvojilo se 16 mladića. Prva osmorica, obuku su započela prošle nedelje I ona će trajati 45 dana. Evo njihovih iskustava:

–          Bogdan Jović: Bivši sam učenik ove škole i za obuku koju organizuje GiZ, čuo sam od svojih profesora.Trenutno sam nezaposlen, pa sam rešio da se prijavim. Kod obuke mi se sve dopada. Sa nama radi veoma dobar stručni kadar,a  obuka je pripremljena u skladu sa najvišim standardima. Besplatna je, a polaznicima su plaćeni hrana, putni troškovi I džeparac od 1o.ooo dinara. Preporučujem svim nezaposlenim mladim ljudima da se prijave, jer im se, po završetku pružaju brojne mogućnosti za posao.

Bogdan naglašava i da ga je za obuku opredelila činjenica da su zavarivači ne samo traženi, već I jako dobro plaćeni, što bi trebalo da mu obezbedi sigurnu egzistenciju u budućnosti.

–          Dragan Stanojević: Vlasotinčanin sam, a za obuku sam čuo od rodjaka. Pošto sam završio srednju auto-limarsku školu, prijavio sam se da bih usavršio znanje. Privuklo me je I to što nakon završetka dobijamo medjunarodno priznati sertifikat. Jako sam zadovoljan, jer su predavači vrlo posvećeni I imaju odličan pristup. Mnogo pažnje se obraća na našu zaštitu I obavezno korišćenje opreme, što mi se dopada.

Draganov plan je da, po završetku obuke, u svojoj auto-limarskoj radionici, pokrene porodični posao, jer ga to ispunjava.

Ovo je samo prva, u nizu obuka, koje će tokom ove I naredne godine, u Trening centru Tehničke škole, finansirati Organizacija za medjunarodnu saradnju- GIZ:

–          Naredna startuje već polovinom maja, a javni poziv svim nezaposlenima od 18 do 35 godina, biće raspisan krajem avgusta, za edukacije koje će početi septembra. Ovakve obuke ne bi mogle biti realizovane bez partnerske podrške GIZ-a, Ministarstva omladine I sporta I grada Leskovca, ističe PR škole, Tamara Nikolić.

Pojedinačno, obuka svakod polaznika košta oko 50 hiljada dinara, a kako se očekuje da ih kroz Trening centar Tehničke škole, do kraja naredne godine prodje oko 80, to će GIZ  njihovu prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju, finansirati sa ukupno više od 40.000 evra.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare