Počela nedelja obeležavanja 144. godišnjice Prve niške gimnazije „Stevan Sremac”

NIŠ

Predstavom „Bog”, nastupom školskog hora, uručenjem nagrada laureatima literarnog i likovnog konkursa biće svečano obeležen Dan najstarije niške gimnazije, u sredu, 23. novembra, od 12 sati u svečanoj sali škole. Obeležavanje je počelo ovog ponedeljka tako što su učenici i nastavnici zamenili uloge na pojedinim časovima, a počelo je i takmičenje u bacanju trojki. Do kraja ove sedmice godišnjicu će obeležiti i Javni čas književnosti sa piscima Dejanom Stoiljkovićem i Vladimirom Vučkovićem, kao i tradicionalno Takmičenje u besedništvu.

                            Danom kada su pojedini nastavnici u školskoj klupi, a učenici za katedrom, počelo je obeležavanje 144. godišnjice Prve niške gimnazije „Stevan Sremac”. Zamena uloga na jedan dan donosi zadovoljstvo i jednima i drugima, učenici stiču nova iskustva prenoseći znanje svojim vršnjacima, nastavnici se prisećaju svojih školskih dana.

                          Zanimljivo je i u sportskoj sali. Počelo je takmičenje u šutiranju trojki, a najuspešniji će se u finalu boriti u utorak,  danas. Danas od 13 sati nastavnici geografije, u saradnji sa Fakultetom zaštite na radu, organizuju predavanje o reciklažii deponijskim požarima.

                         Centralna manifestacija biće organizovana u sredu, 23. novembra, od 12 sati. U svečanoj sali škole nastupiće školski hor sa delom svog repertoara, zatim će biti dodeljene nagrade pobednicima likovnogi literarnog konkursa, kao i turnira u šutiranju trojki, a na kraju će biti izvedena predstava „Bog”, koju priprema dramska sekcija.

                      Za četvrtak, 24. novembar, predviđeno je gostovanje pisaca Dejana Stoiljkovića i Vladimira Vučkovića, koji će sa učenicima razgovarati o književnosti.

                       U petak, 25. novembra, nadmetaće se mladi besednici. Tradicionalno Takmičenje u besedništvu jeste manifestacija kojom se završava obeležavanje godišnjice. Tema ovogodišnje besede je „Jer, pripovedač i njegovo delo ne služe ničemu ako na jedan ili drugi način ne služe čoveku i čovečnostiˮ. Istog dana je i proglašenje pobednika i uručenje nagrada najboljim govornicima.

                       Nit koja će donekle povezivati većinu ovogodišnjih događaja je Ivo Andrić i obeležavanje 130. godina od njegovog rođenja. I likovni i literarni konkurs inspirisani su Andrićevim mislima i delima, baš kao i izložba razglednica najlepših mostova Nemačke i Rusije, koju su radili učenici koji uče nemački i ruski jezik. Takođe, spremna je i virtuelna izložba fotografija Iva Andrića, koju pripremaju učenici sa svojim nastavnicima informatike i računarstva.

                      Sve događaje prate mladi novinari ‒ članovi novinarske i multimedijalne sekcije, koji će ovih dana promovisati svoj novi broj časopisa, ali i svoj blog „Sremčeve priče”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare