Počela manifestacija „Vaskršnje radosti na Panteleju“

NIŠ

Tradicionalno, u susret najvećem hrišćanskom prazniku Vaskrsu, Gradska opština Pantelej organizuje višednevnu manifestaciju „Vaskršnje radosti na Panteleju“ u porti Crkve Svetog Pantelejmona. Manifestacija sa višednevnim interaktivnim programom koji je namenjen deci sa Panteleja i čitavog grada trajće od „Lazareve subote“  pa sve do do 24. aprila, prvog dana Vaskrsa.                                   Manifestacija je počela služenjem jutarnje liturgije, a nastavljena tadicionalnom podelom vrbovih venčića i zvončića deci koju ovaj praznik tradicionalno okuplja, a potom je izvedena pozdravna pesma “Lazarica”, a svoj nastup je imala i mlađa folklorna grupa kulturno-umetničkog društva “Anđeli”. Simbolišno je otvorena i izložba tematski izgrađenih rukotvorina i humanitarna izložba uskršnjih jaja, koja su prigodno ukrašavala deca iz pantelejskih vrtića, članovi kreativnih udruženja i dobrotvorni kreativci, a sav prihod će ići u humanitarne svrhe i biti namenjen udruženju NURDOR, saznajemo od Nataše Stanković, predsednice Gradske opštine Pantelej.

                      Organizovana je i praznička postavka  „Uskršnjeg sela“, ali i kreativne radionice i slobodne aktivnosti sa animatorima iz Udruženja „Mladi kreativci-Rastemo“ , Udruženja za negovanje tradicije „Višnja“ i Udruženja za zaštitu i odgoj životinja „ZOO Planet“, čija će kompletna postavka trajati tokom čitave sedmice u susret Vaskrsu, prema interesovanju dece.

                          Starešina hrama Svetog Pantelejmona, protojerej sveštenik Nebojša Vujić nada se da će ovaj događaj postati tradicinalan.

                       “Ovo je već druga godina kada organizujemo “Vaskršnje seoce” zajedno sa GO Pantelej. Nadam se da će ovo da postane tradicija, a veliki broj male dece se okuplja u našoj porti. Sutra je veliki praznik Cveti gde slavimo ulazak gospoda našeg Isusa Hrista u grad Jerusalim. Takođe, i sutra u našem hramu održavaće se “Vaskršnje seoce”, pa sve do drugog dana Vaskrsa. To je prilika da mladi posete naš hram, a da ujedno i vide domaće životinje koje se nalaze ovde u našoj porti ”, kazao je Vujić.

                     Predsednica GO Pantelej Nataša Stanković istakla je da je cilj bio da se sugrađanima omogući da na adekvatan način provedu dane uoči ovog velikog hrišćanskog praznika.

                       “ Vaskrs je najsretniji, najveći i najradosniji hrišćanski praznik i i želeli smo da na adekvatan način našim sugrađanima i svim ostalim građanima Niša omogućimo da dođu sa svojim porodicama u Crkvu Svetog Pantelejmona i uživaju u ovoj atmosferi. Ovo je jedan od načina da se čuva tradicija, zato smo u saradnju sa KD “Anđeli” organizovali decu koja su pevala tradicionalne pesme, a ujedno i sva naša sela već praznuju ovaj praznik i i dalje se čuva taj duh tradicije da deca Lazarice tradicionalno obilaze domaćinstva, pevaju pesme, i dobijaju poklone za to”, kazala je Nataša Stanković.

                 Dodala je da je manifestacija humanitarnog karaktera.

                “Prihod od prodaje ukrašenih jaja  ići će NURDOR-u, tako da ova naša manifestacija, pored tradicionalnog, kulturnog i verskog, ima i humanitarni karakter”, kazala je Stanković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare