Počela manifestacija „Maj mesec muzike”

VRANJE

Epidemiološka situacija izazvana koronavirusom je glavni krivac što se manifestacija „Maj mesec muzike“ u Vranju održava u septembru, a ne umesecu kad je to bilo predviđeno.

Ovaj kulturni događaj koji je posvećen klasičnoj muzici počeo je u Pozorištu „Bora Stanković”  u Vranju prigodnom besedom zamenice gradonačelnika Zorice Jović.

„Maj mesec muzike” je manifestacija kojom smo godinama unazad počinjali „Vranjsko kulturno leto” i tokom koje su na različitim lokacijama u gradu ljubitelji klasične muzike bili u prilici da uživaju u najdivnijim notama svetski priznatih kompozitora. Ove godine pandemija izazvana korana virusom sprečila nas je da manifestaciju održimo tokom maja, kao i da na poseban način obeležimo jubilej dve decenije njenog trajanja. Ipak, nismo posustali. Kako je epidemiološka situacija povoljnija i polako uz mere opreza vraćamo se redovnim tokovima života, stekli su se i uslovi da održimo manifestaciju. Iako u manjem obimu organizatori su se potrudili da i ovog puta naprave kvalitetan repertoar koji će zadovoljiti ukus i kriterijum široke vranjske publike. Grad Vranje poznat po autentičnom muzičkom nasleđu i specifičnom izrazu sa svojom gradskom pesmom sa kojom se našao na listi nematerijalnog kulturnog blaga Republike Srbije, nastaviće da ulaže u duhovnu nadogradnju svojih naraštaja podržavajući projekte i manifestacije kao što je „Maj mesec muzike” –rekla je Jović.

Tanja Bliznakovski Jovanović direktorka Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Vranju je istakla da ova škola kao vodeća institucija u obrazovanju talentovane dece i kao jedan od stubova kulture ovog grada već 20 godina zaredom organizuje manifestaciju „Maj mesec muzike”.

„Ove godine iz dobro poznatih razloga nismo bili u mogućnosti da u maju uživamo u ovom kulturnom dešavanju. Zato smo odlučili da sada ovim okupljanjem, oživimo duh kulture i umetnosti i da dokažemo da nas ništa pa ni ovaj nevidljivi neprijatelj ne može sprečiti da širimo kulturne vidike naše ličnosti, da jačamo optimizam, koji nije ništa drugo nego sposobnost, da se nepovoljne okolnosti i loša vremena ne doživljavaju na tragičan način“, rekla je direktorka.

Potom je u izvođenju Vranjanca Aleksandra Tasića održan celovečernji koncert za klarinet pod nazivom „Njeno veličanstvo muzika”.

Do kraja manifestacije, koja će trajati do 5. oktobra, u sali Muzičke škole „Stavan Mokranjac” biće održano 10 koncerata, sa početkom u 19 sati.

Završni koncert je predviđen u sali Pozorišta.

Festival će biti u znaku nastupa profesionalnih muzičara, profesora muzičkih akademija i fakulteta iz zemlje i okruženja.

Publika će morati da poštuje propisane mere zaštite. Organizator manifestacije je Muzička škola „Stevan Mokranjac”, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja i grad Vranje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare