Pobednički tim će rešavati problem zagađenja životne sredine

NIŠ

Šesta po redu KreNI6 – konferencije kreativnih industrija je završena. Za  četiri dana programa učesnici su čuli više od dvadeset predavača iz 11 zemalja koji su su mladim kreativnim ljudima iz Niša delili svoje znanje i ekspertizu, sa jednom misijom –  da doprinesu stvaranju digitalne budućnosti Niša. Na početku konferencije, mladi kreativci, imali su radionice sa priznatim stručnjacima iz oblasti robotike, virtuelne realnosti, veštačke inteligencije, gejminga i virtuelnog dizajna koji su im preneli najbolje primere iz celog sveta u korišćenju inovativnih tehnologija za rešavanje društvenih izazova.

 Pet timova je radilo na realizaciji svojih ideja, a pobedila je ideja Tima „CleaNish“ koja se odnosi na rešavanje problema zagađenja životne sredine i otpadnih voda. Rešenjem je predviđena aplikacija sa interaktivnim delom koji koristi proširenu realnost, i sistem za analizu i predikciju stanja sa veštačkom inteligencijom. Bila bi razvijena i igrica koja bi podstakla najmlađe na promenu razmišljanja o zagađanjenju voda i bacanju smeća.

                   I ideje ostalih timova mogu da pronađu svoju praktičnu primenu i doprinesu boljem životu u gradu.

                    Tim „Health care“  se predstavio aplikacijom koja bi pomagala lekarima i pacijentima, tako što bi pre svega bili sigurni u tačnost dijagnoze i aplikacija bi podsećala na doziranje lekova u vidu notifikacije, mejla i sms poruke.

                    Tim „The Book Club“  je izradio  platformu za razmenu polovnih knjiga namenjena učenicima i studentima koji nemaju sredstva za nove. Za uspešnu transakciju, davalac knjiga dobijaće vrednost te knjige u tokenima, koje će kasnije moći da razmeni za uslugu kod nekog od naših partnera (knjižare, internet kompanije i slično). 

               Tim „Old Lore“ je uradio interaktivnu istorijsku igricu koja bi se koristila preko VR i AR uređaja i korisnicima prikazivala kulturne znamenitosti kroz vreme i različite istorijske događaje. Korisnik bi imao mogućnost da se postavi u ulogu čoveka koji je živeo u određenom vremenskom periodu i posmatra znamenitosti u vreme njihovog postojanja.

               Tim „EcoWeels“ je tokom konferencije uradio aplikaciju koja omogućava da pratite slobodno parking mesto za parkiranje svoje bicikle i da u svakom trenutku možete da proverite gde se nalazi.

                ‘’Ovo je samo prvi korak u podsticanju većeg korišćenja disruptivnih tehnologija u razvoju društva i u narednom periodu zajedno sa partnerima radićemo na dodatnom razvoju i implementaciji razvijenih KreNI6 ideja’’- kažu organizatori konferencije.

                Prvih 5 KreNI konferencija je postiglo svoj cilj promovisanjem sektora kreativnih industrija kao alata za rešavanje problema u društvu, ali najviše od svega, stvaranje prostora za kreativne mlade ljude da razvijaju onakvo društvo u kakvom žele da žive.

                      KreNI6 organizuju Mladi ambasadori u partnerstvu sa Švedskim institutom u Stokholmu, Ambasadom Švedske u Beogradu i Naučno tehnološkim parkom u Nišu. Prijatelji konferencije su Amabasada Francuske i Francuski institut, Amabasada Austrije i Austrijski kulturni forum, Italijanski institut za kulturu, Ambasada Portugala, Ambasada Izraela,  Erste banka, OTP banka, Erikson Srbija i Continental Automotive Srbija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare