Planovi razvoja Leskovca, materijalna pomoć i bespilotne letelice za osnovne škole…

LESKOVAC

Na svojoj sedmoj sednici članovi Gradskog veća Grada Leskovca dali su saglasnost na Predlog odluke o izradi Plana razvoja Grada Leskovca za period 2021. – 2027. godine. Kako je u obrazloženju rekao Saša Mladenović, šef Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj, ovaj plan izradiće Komisija/Tim za izradu monitoring, evaluaciju i ažuriranje u skladu sa Zakonom o planskom sistemu Republike Srbije. Pojedine oblasti kojima će se baviti ovaj program su: infrastruktura, digitalizacija i urbani tazvoj; privreda i turizam; ekologija i zaštita životne sredine; društveni razvoj; poljoprivreda i ruralni razvoj.

Usvojen je i Izveštaj o realizaciji Programa razvoja Grada Leskovca 2015.-2020. za 2019. godinu. Predmet izveštavanja su bili samo projekti koji su definisani programom razvoja za 2019. godinu i samo aktivnosti urađene u toj godini. Po oceni Saše Mladenovića, sama realizacija i broj realizovanih projekata je vrlo visok u odnosu na standarde koji važe u Srbiji i blizu je 60% od broja predviđenih projekata, ali da ima i projekata koji su pokrenuti u 2020. godini, pa zato nisu predmet ovog izveštaja, kao i projekti NVO sektora, drugih udruženja i preduzeća koji nisu u direktnoj nadležnosti lokalne samouprave. Gradonačelnik Goran Cvetanović je rekao da potpuno razume da neki projekti i na republičkom nivou i da se ne meša u to kada se prave projekti i prioriteti.

„Ali, jedan je potpuno realizovan, 11 delimično realizovano, a 12 nije ni započeto. Mi imamo dobar rezultat, ali ne možemo biti zadovoljni ovakvom realizacijom. Gradsko veće će ovo izglasati, jer je činjenično stanje tačno, ali za 2020. godinu mora da bude drastično povećanje ostvarenja, najmanje za 20%.“

Biće dodeljena i jednokratna novčana pomoć redovnim učenicima osnovnih i srednjih škola iz materijalno ugroženih porodica. Pojedinačni iznos biće 5.000 dinara, ostvariće je korisnici novčane socijalne pomoći koji nisu ostvarili pravo na besplatne udžbenike preko Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i koji nisu ostvarili pravo na besplatnu nabavku udžbenika za učenike prvog razreda osnovne škole koju je dodelio Grad Leskovac. Isplatu će sprovesti i pojedinačna rešenja doneti Centar za socijalni rad.

Na kraju sednice većnisi su doneli odluku kojom će se 100.000 dinara iz budžeta usmeriti za realizaciju prejekta „Opremanje osnovnih škola bespilotnim letelicama“.

Kako je rečeno, radi se o projektu Rotari kluba Leskovac koji učestvuje sa 250.000 dinara koji za cilj ima stvaranje tehničke baze za savladavanje bazičnih programskih jezika i usvajanje osnovnih digitalnih alata.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Zažuljenko
Zažuljenko
3 godine pre

Taj isti komentar je na nekim Meskovim portalima do iznemoglosti kopiran i objavljivan. Jel ih vi botovi čuvate u Wordu na Cloudu?

Sargarepica
Sargarepica
3 godine pre

Veliki broj projekata je realizovano u gradu, mi gradjani to vidimo.
Lepo je sto se brine o djacima i studentima, a jos lepse je kad na slikama vidimo mlade clanove gradskog veca koji su nagradjivani preko Fonda za mlade talente i uverimo se da ovde nisu samo prazne price vec gradonacelnik sve sto kaze sprovede u delo. Posebno treba da bude ponosan jer je osnovao i obnovio ovaj Fond i time pokazao da ceni strucne,pametne i marljive ljude, za razliku od onih prethodnih koji su isti ugasili.