Planinarski savez Srbije apeluje na to da se u planinarske aktivnosti ne kreće bez osnova planinarske obuke

VRANJE

Dvoje srpskih planinara izgubilo je život na feratama (osigurani penjački put) u Srbiji, saopštio je Planinarski savez Srbije i izrazio saučešće porodicama nastradalih. Protekle subote kod Petrovca na Mlavi nastradala je Dragana Ristić Mladenović iz Vranja, izvodeći planinarske aktivnosti na Via ferati „Gornjak“.

„Ti i slični tragični događaji su nam opomene, nažalost najokrutnije, da je planinarstvo lep, ali i opasan sport ukoliko se ne poštuju pravila i procedure“, ističe se u saopštenju.


Planinarski savez Srbije upozorava početnike ali i one iskusnije da u planinarske aktivnosti ne kreću bez osnovne planinarske obuke, odgovarajuće specijalističke obuke i bez nadzora sportskih stručnjaka sa odgovarajućom dozvolom za rad.

„Ujedno, želimo da skrenemo pažnju javnosti, da sa promenom godišnjeg doba dolaze i znatno nepovoljniji vremenski uslovi koji zahtevaju povećanu koncentraciju, dobru fizičku spremu, adekvatnu obučenost i opremljenost kao i da bez svega navedenog boravak u planini predstavlja ozbiljnu opasnost. Nesreće su, nažalost, sastavni deo svakog sporta, upravo iz tog razloga iz godine u godinu donosimo sve strože pravne akte sa ciljem podizanja bezbednosti učesnika planinarskih akcija, a sa željom da u budućnosti imamo što manje nesreća sa tragičnim ishodom“, zaključuje se u saopštenju. (kraj) DC/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare