Plan u slučaju akcidenta

BEOGRAD

Direktor Direktorata za radijaciju i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije Slađan Velinov rekao je danas da se zbog trenutne situacije u Zaporožju obavljaju merenja i gleda svakodnevno šta se dešava u okruženju, istakavši da Direktorat ima plan u slučaju akcidenta.

“Ukoliko dođe do bilo čega ozbiljnog, mi ćemo reagovati, posavetovaćemo građane, imamo plan u slučaju akcidenta”, rekao je Velinov za RTS i dodao da ne treba kupovati jod.

Sve odluke, sve propise Međunarodne agencije za atomsku energiju kao i njene aktivnosti prati Direktorat za nuklearnu sigurnost Srbije, a Velinov kaže da Srbija meri nivo radijacije.

“Mi merimo godišnjim moritoringom, ali zbog trenutne krize merimo i gledamo svakodnevno šta se dešava u okruženju”, rekao je Velinov.

Evropske merne stanice pokazuju: bilo šta da nam se desi, iste sekinde ćemo reagovati. Ako dođe do nestanka struje, bilo čega na samoj stanici u Zaporožju, pratićemo okolne stanice koje su u krugu od nekoliko kilometara i onda ćemo videti da se bilo šta dešava, objasnio je Velinov.

Upitan koliko su građani u opasnosti ukoliko dođe do akcidenta, Velinov kaže da “ako dođe u samom Zaporožju, daleko je to od nas”.

“Nema potrebe za brigom. Mi ćemo tog trenutka, ako se nešto desi, korigovati, radićemo kontrolu hrane koja dolazi odande i kontrolu vode, inače nema potrebe za kupovinom joda, to je preko 2.000 kilometara”, ukazao je Velinov.

“Ove godine smo uveli Džej-Rodov sistem, on pokazuje da ukoliko dođe do bilo kakvog zračenja a ubace se meteorološki podaci – kuda ide oblak, šta se dešava, daje nam sve aspekte šta možemo da očekujemo i kako da se ponašamo”, objasnio je Velinov.

On je istakao da u slučaju bilo kakvog nuklearnog incidenta, treba samo slušati informacije Direktorata. “To je osnovno i glavno, jer jedino mi imamo prave informacije što se tiče takvih stvari”.

Rekao je da u Beču imaju bilateralne sastanke sa potpisnicima ugovora sa zemljama u okruženju.

“Sutra ću imati sastanke sa Mađarima i znaćemo tačno šta se dešava kod njih u Pakšu. Oni će videti kakva su naša merenja što se tiče radioaktivnosti, kompletan monitoring i da oni nama daju”, kaže Velinov.

Na pitanje koliko Srbija ima mernih stanica i da li su rezultati zračenja dostupni javnosti, Velinov je naveo da su rezultati dostupni na njihovom sajtu, a da Srbija ima devet stanica.

Od Evropske komisije dobili smo projekat, a početkom sledeće godine dobićemo još 33 stanice jer nam je cilj da pokrijemo sve veće gradove u Srbiji, da obnovimo ceo sistem i da ga modernizujemo baš zbog bezbednosti koja je neophodna i zbog praćenja celog sistema.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare