Plaćanje računa Toplani na šest ili dvanaest meseci

 

NIŠ

(13.9.2017)

Nišlije koji su priključeni na gradsku Toplanu moći će varijabilni deo računa da plaćaju na 12 rata ali imaju drugu mogućnost – da svoje račune izmiruju tako što će plaćati varijabilni deo šest meseci. Ovu preporuku Nadzornog odbora Toplane je danas verifikovalo Gradsko veće. Ovako se radilo I u prethodnoj grejnoj sezoni a važiće do jula naredne godine, rečeno je na sednici Gradskog veća. Uputstvo o načinu obračuna i varijantama plaćanja štampano jena poleđini narednog računa za grejanje.


“ Oktobarskim obračunom bi trebalo da korisnici budu zaduženi za količinu toplotne energije koju su stvarno potrošili u oktobru. U novembru bi ono što su potrošili trebalo bi da bude umanjeno za akontaciju koja je praktično plaćena već u avgustu . Decembar takođe umanjen za akontaciju koja je plaćena u septembru. U januaru bi trebalo da plate 60 procenata od realne potrošnje u januaru , u februaru 70 procenata od februarske potrošnje , u martu 70 procenata od martovske potrošnje a u aprilu, maju, junu I julu ostatak koji je ostao iz ovih zimskih meseci I ono što su potrošili u aprilu bi trebalo da se raspodeli na podjednake delove. Tako će računi za te letnje mesece biti ujednačeni” kaže Bojan Gajić iz Sekretarijata za energetiku, komunalne delatnosti I saobraćaj.


Pored ovog načina plaćanja toplotne energije data je mogućnost i drugačijeg plaćanja. Moguće je plaćati grejanje šest meseci tako da tokom letnjih meseci neće plaćati varijabilni deo. To automatski znači da će im računi tokom zime biti znatno veći a leti će plaćati samo fiksni deo odnosno onoliko koliko su zaista potrošili tokom letnjih meseci.
Zajednička potrošnja će se plaćati na način kako je Toplana preporučila kućnim savetima. Najveći broj kućnih saveta prihvatilo je sugestiju Toplane.


“ Ne ulaze u dodatne troškove da sami izrađuju elaborat kojim bi utvrdili zajedničku potrošnju . Postoje određene stambene zajednice koje su donele I drugačiju odluku . Donele su odluku da taj procenat bude I manji. Neke su procenile da će njihova zajednička potrošnja iznositi nula procenata. Ali u najvećem broju slučajeva prigvatili su iznos na predlog Toplanane koji iznosi između 20 I 30 procenata”, objasnio je Gajić.
Ovoga puta nije se diskutovalo o ceni grejanja , ali prema ranijim najavama , grejanje neće poskupeti. Naprotiv, očekuje se čak da računi budu manji nego prethodne grejne sezone.
Gajić je danas potvrdio da se za isključenje sa daljinskog grejanja tokom ovog leta prijavilo između 400 I 500 Nišlija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare