Pjer Košar novi ambasador Francuske u Srbiji

BEOGRAD

Novi ambasador Francuske u Republici Srbiji, Pjer Košar, predao je akreditivna pisma predsedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću u sredu, 10. novembra, na svečanoj ceremoniji organizovanoj u Palati Srbije.

Dvojica sagovornika su pozdravili veoma povoljan bilateralni kontekst u kome se odigrava imenovanje novog ambasadora i založili se da dalje razvijaju odličnu bilateralnu političku i ekonomsku dinamiku koja postoji između naše dve zemlje, posebno od posete predsednika Emanuela Makrona Srbiji, 15. i 16. jula 2019. godine. Razgovarali su o preuzetim obavezama na najvišem nivou, u oblasti bezbednosti i odbrane, evropskih integracija Srbije, ekonomske saradnje, posebno o uključivanju Francuske kao strateškog partnera u izgradnju metroa, kao i o kulturnoj razmeni i frankofoniji.

Ambasador je potvrdio spremnost Francuske agencije za razvoj da značajno poveća svoje angažovanje u Srbiji. Tokom razgovora o izazovima vezanim za Srbiju i njeno okruženje, francuski ambasador je podsetio na ličnu posvećenost predsednika Republike Francuske regionalnoj stabilnosti.

 

Biografija Pjera Košara, izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Francuske u Republici Srbiji

Od novembra 2021, Pjer Košar je na mestu ambasadora Francuske u Beogradu.

Nakon završetka škole ENA (Nacionalna škola za administraciju), Pjer Košar je radio u centralnoj administraciji u Direkciji za strateške poslove i razoružanje, a zatim je bio na funkciji političkog savetnika u više bilateralnih diplomatskih predstavništava: u Teheranu (1994-1997) i u Tokiju (1997-2001). Po povratku u Pariz 2001, imenovan je na mesto pod-direktora za Istočnu Evropu (2001-2005), posle čega je upućen u ambasadu Francuske pri Svetoj Stolici (2005-2008), gde je jedno vreme bio otpravnik poslova.

Zbog svog velikog iskustva i znanja o radu u ambasadama i centralnoj administraciji, 2008. godine je postao inspektor spoljnih poslova. Posle toga je imenovan za pomoćnika generalnog direktora spoljnih i strateških poslova (2012-2016); tokom te četiri godine, bio je posebno uključen u praćenje sirijske i ukrajinske krize i u primenu sporazuma o iranskom nuklearnom programu (JCPOA).

Nakon toga, 2016. godine, Pjer Košar je imenovan na mesto generalnog konzula u Jerusalimu na kome se nalazio do septembra 2019. Njegov mandat je bio obeležen Konferencijom u Parizu u januaru 2017.

Nakon što je bio na čelu francuske delegacije tokom 74. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, radio je neko vreme u Inspekciji spoljnih poslova (2020-2021).

Rođen 1962, Pjer Košar je nosilac Legije časti i ordena Nacionalnog reda za zasluge.

Oženjen je i otac troje dece.

Govori engleski i persijski.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare