Pitanja za Brnabić i Mihajlović vezana za kompaniju Rio Tinto

BEOGRAD

Prorektor za međunarodne odnose Univerziteta u Beogradu Ratko Ristić odgovorio je na napade premijerke Ane Brnabić i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović i zamolio ih je da iskreno odgovore na brojna pitanja u vezi sa kompanijom Rio Tinto.

Ristić je podsetio Brnabić i Mihalović da je Vlada formirala Radnu grupu za implementaciju projekta „Jadar” u kojoj se, pored brojnih predstavnika države, nalaze i generalni direktor kompanije  „Rio Sava eksplorejšnˮ, a u njenim aktivnostima mogu učestvovati i drugi sekretar u ambasadi Australije u Srbiji i direktor Svetske banke u Srbiji.

Kakve veze ima drugi sekretar ambasade u Australiji sa mukama naroda u Gornjim Nedeljicama, da li on  predstavlja kompaniju „Rio Tinto“ ili državu Australiju, ili i jedne i druge istovremeno i ko mu je dao slobodu da učestvuje u aktivnostima Radne grupe srpske Vlade, upitao je Ristić.

Iako Brnabić i Mihajlović tvrde da „ništa nije odlučeno“, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je 19. oktobra ove godine lokacijske uslove, postupajući po zahtevu „Rio Sava eksplorejšn”  za faznu izgradnju procesnog postrojenja za preradu minerala jadarit u Gornjim Nedeljicama i Slatini, u skladu sa „Prostornim planom područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit“, naveo je Ristić. 

Umesto da srpskoj javnosti pojasne razloge za ovakvo postupanje u korist realizacije projekta „Jadar“, dodao je, premijerka i ministarka me prozivaju za učešće u radu Republičke revizione komisije tokom 2015. i 2016. godine, kada sam glasao za usvajanje projekata za nekoliko malih hidroelektrana.

Ristić je potvrdio da je to tačno, ali “isključivo do trenutka kada je na osnovu istraživanja stanja stvari na terenu razumeo kakve su fatalne posledice toga po životnu sredinu”.

Ukazao je da je kao član te Komisije prvi izneo negativno mišljenje za jednu minihidroelektranu na Staroj planini, posle čega je ministar Goran Trivan poništio prethodno datu saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu i time otvorio put za obustavu realizacije projekta, a na Staroj planini je napravljena samo jedna, umesto 57 minihroelektrana, koliko je bilo planirano.

Ristić navodi i da Mihajlović koristi njemu nepoznat način komunikacije, u kome iznosi stavove za koje se nikada nije zalagao, pa ga optužuje da se protivi privrednom i društvenom razvoju i poziva ga da to predstavi građanima u okviru svog političkog programa.

Potpuno sam privržen razvoju i napretku Srbije, ali nikako po cenu uništenja velikih površina obradivog zemljišta, šuma, zagađenja podzemnih i površinskih voda i degradacije biodiverziteta, a posebno me boli, kao Srbina i građanina ove zemlje, da se prećutno odobrava „Akcioni plan relokacije stanovništva“, odnosno raseljavanje meštana jadarskih sela, rušenje njihovih kuća i zauzeće zemljišta, ukazao je Ristić.

Istakao je i da bi premijerka i ministarka trebalo da znaju da nikada nije bio član nijedne partije i poručio im da nema nameru da to postane, već su mu javni nastupi motivisani isključivo naučnim, istraživačkim, inženjerskim i moralnim stavovima po pitanju odnosa prema zdravoj životnoj sredini, koju smatra preduslovom održanja života, kao i neotuđivim pravom svakog čoveka u Srbiji i svetu.

A moja je slobodna volja da podržim svakog pojedinca ili organizaciju koji se zalažu za očuvanje prirodnih vrednosti Srbije i boljitak našeg naroda, sam biram gde, kada i kome govorim i tako će ostati, poručio je Ristić.

Uz konstataciju da su premijerka i ministarka pažljivo sinhronizovale stavove i ocene o njemu, Ristić je naveo da su vreme mogle da potroše na smisleniji način, na primer za utvrđivanje odgovornosti za kolaps energetskog sistema od pre nekoliko dana, a pozvao ih je da ogovore na više pitanja.

Pre svega, zašto je usvojen Prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit, ko je inicirao i odobrio formiranje Radne grupe za implementaciju projekta „Jadar“ i ko je odobrio ostvarenje Akcionog plana relokacije stanovništva, kupovinu zemljišta i nekretnina, posle čega je započelo iseljavanje.

Pored toga, od njih očekuje i odgovore na pitanja ko je dao nalog direktoru JP „Putevi Srbije“ Zoranu Drobnjaku da ovlasti „Rio Sava eksplorejšn“ da sakuplja uslove i mišljenja za izradu tehničke dokumentacije za putnu infrastrukturu neophodnu za realizaciju projekta „Jadar, ko je odobrio izdavanje lokacijskih uslova za faznu izgradnju procesnog postrojenja za preradu minerala jadarit i, na kraju, ko stoji iza svega toga, ako „ništa nije odlučeno.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare