Pištaljka: Opština Medveđa sa firmom pod istragom za pranje novca gradi seoske puteve „za jednu sezonu“

MEDVEĐA

Opštinske vlasti u Medveđi platile su 2020. godine 16,5 miliona dinara za izgradnju neasfaltiranih seoskih puteva, da bi pojedini pravci posle prve kiše bili oštećeni i propali do te mere da su za meštane i danas neupotrebljivi. Vlasti Medveđe su za izvođenje ovih radova angažovale firmu „Saba Belča“ iz Preševa, čiji su vlasnici otac, koji je pod istragom za umešanost u pranje novca i sin, koji  loš kvalitet radova zbog kojih su putevi gori nego što su bili pre popravke, objašnjava time da su putevi koje su radili po selima oko Medveđe, „putevi za jednu sezonu“.
I umesto da ispitaju kako je došlo do toga da su putevi za koje su dati milioni lošiji posle radova nego što su bili pre i da zahtevaju da izvođač popravi uništeno i ispuni svoje obaveze dok traje garantni rok koji je do 2023. godine, opštinski organi uprkos onome što se vidi na terenu, negiraju da su putevi ruinirani i kažu da se radi tek o manjim oštećenjima. A i za ta oštećenja, tvrde opštinske vlasti, krivi su svi drugi osim izvođača radova – privatne firme „Saba Belča” iz Preševa.

Kako je uopšte došlo do toga da ova firma bude angažovana za izvođenje radova, s obzirom na reputaciju i istragu pod kojom se nalazi, u opštini takođe nemaju odgovor. Mediji su pisali o firmi „Saba Belča“ iz Preševa 2018. godine kada je suvlasnik Sabedin Etemi uhapšen kao deo kriminalne grupe koja se navodno bavila pranjem novca. Iz Tužilaštva za organizovani kriminal za Pištaljku su rekli da je istraga i dalje u toku i da obuhvata 2016. i 2017. godinu, a da se Sabedin Etemi sumnjiči za dva krivična dela – pranje novca i poresku utaju.

Uprkos žalbama meštana da su putevi uništeni i da su radovi izvedeni nekvalitetno, vlastodršci u Medveđi ovoj preševskoj firmi u septembru 2021. godine dodeljuju nov posao. Ovoga puta opština im daje da održavaju puteve i plaća dodatnih 16,2 miliona dinara. Radovi po ovom ugovoru još uvek nisu završeni zbog, navodno, loših vremenskih uslova.

Član privremenog organa u opštini Medveđa i doskorašnji predsednik opštine Nebojša Arsić iz Srpske napredne stranke, za čijeg mandata su sklopljeni poslovi sa firmom „Saba Belča”, za Pištaljku je rekao da nije znao da je suvlasnik Etemi pod istragom tužilaštva i pravda se time da sa tom firmom sarađuju mnoge opštine u južnoj Srbiji. „Ja se ne mešam u tendere, to sve rade pravnici iz opštinske uprave i odeljenja za urbanizam”, rekao je Arsić za Pištaljku.

Ipak, da Arsić nije toliko neupućen svedoči to što su novinari Pištaljke više puta zahtevali da opština objasni propala ulaganja u infrastrukturu za poslednjih godinu dana. U aprilu prošle godine Arsić je tvrdio da „Medveđa nema dovoljno novca, pa se zato na puteve ne nasipa adekvatan kamen, već kamen iz lokalnih pozajmišta“ i da „takvi putevi nisu dugog veka“. Uzimanje kamena sa lokalnih pozajmišta u praksi znači da se kamen uzima besplatno sa imanja samih seljaka, ukoliko ga ima. Ukoliko ne, onda je izvođač, kako objašnjavaju meštani, umesto kamenom put napisao zemljanim materijalom pronađenim u najbližoj okolini samih radova, koji nema čvrstinu, što je glavni razlog zbog koga su putevi na koje su bačeni milioni sada u gorem stanju nego pre popravke.

Bez obzira na to i na činjenicu da su seoski putevi propali svega mesec dana od popravke opština je, pod rukovodstvom Arsića, i naredne godine sprovela tender za izgradnju puteva, opet na isti način.

Kako su radovi na seoskim putevima izvedeni Pištaljka nije uspela da sazna jer ni posle više pokušaja nismo dobili kompletnu dokumentaciju o radovima – takozvane privremene situacije i okončanu situaciju. Kada smo dokumenta tražili u aprilu prošle godine načelnik opštinske uprave Ivan Kostić i koordinatorka u opštinskom odeljenju za urbanizam Slovenka Kocić u pisanom odgovoru su naveli da ne mogu da nam dostave „s obzirom na to da svi radovi po zaključenom ugovoru i naknadnom aneksu ugovora još uvek nisu završeni i nije sprovedena primopredaja radova”.

Okončanu situaciju nismo dobili ni početkom ove godine, kada nam je Kocić dostavila, kako je napisala, „sve ugovore i okončane situacije na kapitalnom održavanju puteva na teritoriji Medveđe za period 2014-2021 godine”. Među 18 dokumenata nije bilo okončane situacije za posao ugovoren 2020. godine.

Pošto podaci iz lokalnog trezora otkrivaju da je opština celokupan ugovoreni iznos platila do kraja 2020. godine, Pištaljka je ponovo kontaktirala Slovenku Kocić i ona nam je tada dostavila prvu stranu dokumenta okončane situacije. Problem je, međutim, to što je dokument overen 31.12.2021. godine, a ceo posao je plaćen u 2020. godini.

Za neprohodnost pojedinih „popravljenih“ puteva Kocićeva je okrivljavala razne faktore. U telefonskim razgovorima prvo je tvrdila je da je problem multinacionalna kompanija „Metalfer stil mil” koja pravi bušotine u okviru geoloških istražnih radova na području opštine. U pisanom odgovoru ove optužbe je izostavila i navela da su za oštećenja krive lokalne drvoseče koje prevoze ogrevno drvo. Sve vreme ona negira da je put uništen u meri u kojoj zaista jeste uprkos očiglednom na terenu.

„U prilogu su fotografije o obilasku terena od 20.04.2021. godine na kojima se vidi da je pomenuti putni pravac u solidnim stanju, imajući u vidu raskvašenost terena ali i opterećenje putnog pravca teškim teretnim vozilima”, napisala je u odgovoru. „U slučaju da se odvoz šleperima vrši po raskvašenom terenu, kao do sada, doći će do još većeg oštećenja”, tvrdi ona.

Kocić je takođe rekla i da su putevi nasipani kamenom iz lokalnog pozajmišta koji nije dobrog kvaliteta zato što nije bilo dovoljno novca. Zanimljivo je da je predračun radova uradila baš Slovenka Kocić.

Meštani Medveđe i korisnici puta kažu da je put u kišnim uslovima neprohodan za pešake i automobile, te da je put pre popravke bio loš, ali bolji nego sada. Stanovnici okolnih zaselaka objašnjavaju da je put obnavljan i 2006. godine, za mnogo manje novca nego sada i da je opstajao godinama kasnije. Novi „obnovljeni“ put je, pričaju meštani, propao posle prve kiše i sada kada padne kiša njime može da prođe jedino traktor.

Suvlasnik firme „Saba Belča” Sabedin Etemi odbio je razgovor sa novinarima, a njegov sin, drugi suvlasnik i direktor, Etem Etemi za Pištaljku je naveo da je firma završila sve radove koji su plaćeni i objasnio da ne zna sve detalje, jer firma ima mnogo ugovora. I Etem Etemi je pravdao ruinirano stanje tek popravljenih puteva time što je korišćen kamen iz lokalnih pozajmišta. „Takvi putevi mogu da traju jednu sezonu”, objasnio je Etemi.

Saradnja ove firme sa opštinom Medveđa nastavljena je i novim ugovorom iz 2021. godine, a po podacima iz lokalnog trezora do sada im je plaćeno 6.850.766 dinara za nove radove.

Izvor: Pištaljka

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare