PIO fond tvrdi da je sve transparentno ali bez odgovora na pitanje gde je nestalo 300 stanova

BEOGRAD

Prema istraživanju Insajdera objavljenom u serijalu “PIO fond – svačiji i ničiji” penzijski fond je 2018. ostao bez više od 300 stanova, iako je važećim aktima Fonda njihova prodaja zabranjena. Stanovi, kao i sva ostala imovina kojom raspolaže Fond, stečena je novcem penzijskih osiguranika. Zbog toga je pravilnicima određeno da stanovi mogu samo da se daju u zakup, i to penzionerima bez rešenog stambenog pitanja.Kako je onda moguće da više od 300 stanova nestane iz njihovog vlasništva, pokušali smo da saznamo od novog direktora PIO Fonda, Relje Ognjenovića koji je prisustvovao konferenciji za novinare povodom 100 godina penzijskog sistema u Srbiji. Odgovor nismo dobili jer je u jednom trenutku ministar finansija Siniša Mali pomerio Ognjenovića i preuzeo reč.

Foto: Insajder
Foto: Insajder

PIO Fond je odbio da odgovori na brojna pitanja Insajdera u poslednjih godinu dana  o imovini kojom raspolaže, podacima o tome ko tu imovinu koristi i kolike prihode od toga ostavaruje. U obarazloženju su naveli da nemaju vremena da sastavljaju takvu evidenciju.

I pored takve cinjenice, direktor fonda danas je tvrdio da ćemo odgovore na sva pitanja dobiti ako ih zvanično zatražimo.

Ognjenović: “Moram da vam kažem da je sve transparentno u fondu, da sva pitanja koja ste postavili mi možemo da vam damo odgovor”. 

Insajder: Da li možete sada da odgovorite?

Ognjenović: “Znači sve je u skladu sa zakonom. Penzionerima sa najnižim primanjima smo davali ranije stan u zakup. Sada su ti stanovi u statusu u kom smo mi zatekli, tako da nema ništa što nije transparentno”.

Na našu molbu da pojasni gde su stanovi nestali, reagovao je ministar finansija koji je stao za govornicu umesto Ognjenovića.

Umesto njega, odgovorio je i na pitanje Insajdera – da li jučerašnja izjava predsednika Aleksandra Vučića da će sve banje biti prodate “onima koji njima znaju da upravljaju” znači da PIO fond koji je vlasnik većine banja ne zna da upravlja imovinom u koju je uložen novac od penzijskih doprinosa.

“ Evo ja ću da odgovorim. Ne, to ne znači to. Pitanje je samo da li to neko može da uradi još bolje. I da li treba ili postoji mogućnost da se nađu partneri koji će investirati svoj novac kako bi te banje bile još lepše, još bolje” rekao je Mali. 

Na pitanje šta od toga imaju penzioneri koji su ulagali u te banje, rekao je da će prodaja preostalih banja biti tema naredne nedelje. “Odluka još nije donesena, radićemo na analizi kako rade banje u ovom trenutku, šta može i šta treba da se uradi kako bi njihovo poslovanje bilo još bolje, a bićete naravno obavešteni ukoliko se takvo odluka desi”.Osim stanova, novcem od penzijskih doprinosa građeni su i objekti u banjama širom Srbije. Iako je jedna od funkcija Fonda čuvanje i uvećanje ulaganja osiguranika, pre tri godine započeta je prodaja banja u vlasništvu fonda PIO.

Prema istraživanju Insajdera objavljenom u serijalu “PIO fond – svačiji i ničiji” nizom odluka države i PIO fonda pre privatizacije umanjena je vrednost banjskih objekata ponuđenih na prodaju. Država koja godinama nije ulagala u banje, u poslednjih nekoliko godina na ime najavljenih ulaganja, odobrila je privatnim investitorima više destina miliona evra bespovratne pomoći. Za velike infrastrukturne radove poput izgradnje puteva do banjskih kompleksa, projekti i novac su odobreni tek nakon što su ti kompleksi prešli u ruke privatnih vlasnika.

“Znate, u nekom trenutku nas kritikuju, kažu pomažete stranim investitorima, ne pomažete domaćim. Sada kada pomažemo domaće, vi kažete zašto im pomažete. A šta želite od nas? Ja vas pitam šta hoćete”, rekao je ministar Mali a nakon dodatnog pitanja zašto ulaganja nije bilo pre prodaje, čime bi se povećala vrednost objekata planiranih za privatizaciju, ocenio je da nema ništa loše u tome da država pomaže one koji investiraju.

“Dakle, ako je odluka bila u nekom trenutku donesena da se proda nešto, da neko investira ako se ne varam 12 miliona evra, dakle da država pomogne delom te investicije – šta je loše u tome? Da je banja i dalje zapuštena, pitali biste a zašto im niste pomogli, vidite na šta liči ova banja. Šta god da uradite ne valja”.

Nakon konstatacije novinara Insajdera da smo upravo pokušali da pitamo direktora penzijskog fonda zašto su banje u njihovom vlasništvu zapuštene, konferencija je završena.

Podsetimo, u prethodne tri godine prodate su tri banje u vlasništvu PIO Fonda, sve tri ispod procenjene tržišne vrednosti.

Izvor: Insajder  

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare