PIKASO U LESKOVAČKOM KULTURNOM CENTRU

LESKOVAC

 

 

“Pikaso u Leskovcu” naziv je izložbe koja je otvorena u Galeriji Leskovačkog kulturnog centra. Postavka obuhvata 46 originalnih grafika Pabla Pikasa, jednog od najznačajnijih umetnika 20. veka. Reč je o radovima iz kolekcije Žive i Lazara Vujića, vlasnika Galerije “Visconti Fine Art” u Ljubljani. Grafike su nastale u periodu između 1932. i 1969. godine i svrstane su u tri mape. Prva mapa “Dupla flauta”, sastoji se od 16 litografija sa temama muških i ženskih aktova, minotaura i bahanalija. Drugu zbirku “Fauna i flora sa Antiba” čini devet litografija, a treću “Pikasovi crteži – Pol Elijar” – 16 kubističkih crteža mrtve prirode i devojačkih figura.

Leskovac Pikaso 1

“Pablo Pikaso je stvorio jedan od najobimnijih grafičkih opusa, koji možda nema premca među stvaraocima dvadesetog veka… Pablo Pikaso i njegov opus, kao i njegov slikoviti životni put i stvaralaštvo, još su uveliko predmet proučavanja istoričara umetnosti, pisaca i psihoanalitičara, te izložbe njegovih radova izazivaju i privlače izuzetnu pažnju publike”, zapisala je u katalogu koji prati izložbu Živa Škodlar Vujić.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Goran Cvetanović izražavajući čast i zadovoljstvo što Leskovčani imaju uživo priliku da vide jedan deo stvaralaštva značajnog imena u slikarstvu kao što je Pablo Pikaso.

“Za poštovaoce umetnosti i naš grad ova izložba je veliki događaj, ali i dokaz da Leskovac polako zauzima značajno mesto na kulturnoj mapi Srbije. Verujem da i vi delite moju radost što u Leskovcu imamo priliku da vidimo ostvarenja umetnika koji je ostavio veliki trag u istoriji slikarstva. Trudimo se da našim sugrađanima napravimo kvalitetan kulturni ambijent, da zadovoljimo različite ukuse i predstavimo vrhunske sadržaje i dela najviših umetnika i nastavićemo da radimo na tome.”

Organizator izložbe je Leskovački kulturni centar, a pokrovitelj grad Leskovac. Postavka će biti pred leskovačkom likovnom publikom do 12. maja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare