Pijace u Vranju neće raditi tokom vikenda

VRANJE

Odluku da zelene pijace u Vranju, u subotu i nedelju, ne rade doneo je Gradski štab za vanredne situacije na osnovu izveštaja Zdravstvenog centra i Zavoda za javno zdravlje o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u gradu.

Štab je doneo zaključak da JKP „Komrad”, kao upravljač pijačnih prostora, putem sredstava javnog informisanja obavesti građane, da zbog trenutne nepovoljne epidemiološke situacije, tokom predstojećeg vikenda, 4. i 5. jula, zelene pijace neće raditi, da neće biti moguća prodaja mešovite robe, kao i da u nedelju, 5. jula, neće raditi stočna pijaca u selu Ristovac.

U skladu sa epidemiološkom situacijom, razmatraće se mogućnost otvaranja pijaca u narednom periodu.

Članovi Štaba su razmatrali i  poštovanje propisanih posebnih mera Vlade Srbije za lokalne samouprave u kojima je proglašena vanredna situacija.

To se odnosi na zabranu okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite, i zabranu organizovanja svečanosti, sportskih i zabavnih manifestacija.

Takođe, razmatrano je ograničenje rada ugostiteljskih objekata od 7 do 20 časova. Propisano je da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova.

Naglašeno je da je u svim zatvorenim prostorima, obavezno nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra, kao i u javnom prevozu, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila.

Štab podseća da je u javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite.

Za sada nije moguće  korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara. Što se tiče rada kozmetičkih, frizerskih i salona lepote, fitnes centara i teretana oni mogu i dalje da rade ali uz primenu mera zaštite, odnosno korišćenja maske i rukavica.

Neophodne su i česte dezinfekcije svih javnih objekata, a preporuka je  i dezinfekcija najmanje jedanput dnevno zajedničkih prostorija u stambenim zgradama, kao i što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava.

Kada su u pitanju verski objekati neophodno je sprovođenje mera zaštite i prilikom vršenja verskih obreda.

„Komradu“ i „Vodovodu“ naloženo je da nastave sa redovnom dezinfekcijom saobraćajnica, šetališta, klupa, pijačnih prostora i drugih javnih površina u gradu, a odeljenjima za inspekcijske poslove i Komunalne policije da u saradnji sa ZZJZ redovno preduzimaju aktivnosti na sprovođenju nadzora i kontrole na poštovanju svih propisanih mera Vlade Srbije i da o tome redovno obaveštavaju Gradski štab za vanredne situacije.

Naloženo je svim javnim i komunalnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad Vranje, da redovno preduzimaju sve preventivne mere zaštite od virusa Covid 19.

Preporučeno je Policijskoj upravi Vranje, kao i odsecima inspekcije rada i sanitarne inspekcije da pruže podršku gradskim inspekcijama i službama u kontroli poštovanja mera.

U cilju sprečavanja širenja virusa kovid 19, apeluje se na sve građane da ukoliko uoče nepravilnosti kod poštovanja propisanih mera prijave Komunalnoj policiji na broj 017/405-590.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare