Pijaca “Niška-friška”

NIŠ

    Gradski Štab za vanredne situacije u Nišu je doneo odluku da sve zelene pijace u Nišu budu zatvorene kako bi se smanjila mogućnost žirenja koronavirusa budući da se radi o mestima na kojima se okuplja veliki broj ljudi i na vrlo malom su rastojanju jedni od drugih.

Ova odluke je pogodila mnoge Nišlije koji vole da pripremaju obroke od svežeg povrća sa pijačnih tezgi.

I proizvođači sada nemaju gde da ponude kupcima svoju robu. Pomirila ih je grupa građana koja se pojavila na Fejsbuku i koja je, svojevrsna, internet zelena pijaca.

Pokretač cele ove priče je Tatjana Teodosijević.

Interesovanje za grupu je veliko što je iznenadilo i samu Tatjanu koja kaže da je na ovu ideju došla tako što je, sa jedne strane znala da proizvođači nemogu sada da plasiraju svoju robu a mnogi od toga žive, a sa druge strane uskraćeni su i kupci.

              Grupa je namenjena udruživanju građana sa područja opštine Niš, radi lakšeg i boljeg snabdevanja hranom, a na opštu dobrobit svih.

Kupci iz našeg grada mogu da poruče sveže povrće, voće, meso, mleko, jaja i sve ostale proizvode sa sela, direktno od proizvođača i da dobiju isporuku na adresu.

           “Možete, kao kupac, ostaviti post potražnje na koji bi vam se javili prodavci. Možete, kao prodavac, da postavite post proizvoda koje možete da isporučite na kućnu adresu. Prodavci, pokušajte poštovati kategoriju proizvoda, odnosno temu kako bi kupci lakše pronašli željeni proizvod”, objašnjen je način funkcionisanja ove pijace. Tvorci grupe dodaju da svi imaju u vidu da je potreban odredjen broj porudžbina da bi prodavcima bila isplativa dostava proizvoda.

    “Za sada ima više kupaca, a manje prodavaca. Razlog je verovatno to što oni koji imaju šta da prodaju rade na svojim imanjima i provode manje vremena na Fejsbuku, tako da im treba vremena da saznaju da grupa postoji”, kaže Tatjana.

“Prodavci i kupci se sami dogovaraju oko prodaje i dopremanja robe. Svakako da bi proizvođač došao u grad mora da ima profit i veći broj porudžbina ili nekoliko većih”.

          Svi dogovori u grupi su individualni za sada, znači sami se dogovarate oko uslova, mi smo tu samo da vas spojimo, dodaju tvorci grupe.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Mila
Mila
4 godine pre

Glupost !! Zatvoriti pijace i ukinuti domace povrće i voće, ostaviti Maxi i Lidl. Neka naš seljak baci svoje proizvode a neka funkcionisu velike trgovine. Zar i pijaca nije mogla da se organizuje drugačije, da nema velike gužve i okupljanja!?!