Pevači hora „Branko“ iz Niša oduševili beogradsku publiku na BEMUS-u

NIŠ

U kripti Hrama Svetog Save u okviru 53. Beogradskih muzičkih svečanosti BEMUS, održan celovečernji koncert duhovne pravoslavne muzike, Niške crkvene pevačke družine „Branko“.                         

Nastup pevača pod dirigentskom palicom Sare Cincarević je pored brojne publike, uveličalo prisustvo Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog Arsenija, vikarnog episkopa patrijarha Porfirija, remezijanskog Stefana, kao i hvostanskog Justina.

                         

Pored dela Kornelija Stankovića, Sergeja Rahmanjinova, Čajkovskog, najviše emocija kod izvođača i publike je izazvala interpretacija „Opela“ Stevana Mokranjca, zbog činjenice da se prostor u kome je koncert održan, nalazi tik uz grob blaženopočivšeg patrijarha Irineja, bivšeg Episkopa niškog i počasnog predsednika NCPD „Branko“, sa kojim su članovi Družine imali poseban odnos.

                      Dirljiva, scena za pamćenje i istoriju umetniče muzike je momenat, kada je na prve note kompozicije „Oče naš“ Nikolaja Kedrova, kompletna pulika ustala i stojeći odslušala kompoziciju do kraja.

                     Veliko zadovoljstvo koncertom je izrazio, dirigent i umetnički direktor Bemusa, Bojan Suđić.

                      Muzički kritičari, dirigenti, profesori, saglasni su u svojim komentarima kroz čestitke diregentu Sari Cincarević, „hor „Branko“ zaslužuje svojim zrelim izvođenjem, nadahnutošću i entuzijazmom, maksimalnu ocenu i može da stane „rame uz rame“ sa bilo kojim profesionalnim horom u regionu, pa i mnogo šire.

                           Sara Cincarević kao i uvek, na prvom mestu ističe veru i slavu Gospoda kroz muziku, posvećenost pevača nedeljnoj Liturgiji, što potvrđuju i njene emotivne reči nakon koncerta, „Večeras je zasijala crkva u crkvi“.

                             Da je bilo predviđeno, pored tri bisa, publika u kripti Hrama Svetog Save ne bi „pustila“ izvođače sa „scene“, do kasnih večernjih sati. Svakako koncert za pamćenje, jedan od najposećenijih i uspešnijih na ovogodišnjem BEMUSU.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare