Petoro zatrovanih hranom još u bolnici, tegobe prijavilo 20 osoba

NIŠ

Petoro građana Niša koji su se zatrovali hranom kontaminiranom salmonelom još je na bolničkom lečenju. Njihovo zdravstveo stanje je malo ozbiljnijeg toka što je uslovilo  i hospitalizaciju, izjavio je  rukovodilac  Klinike za infektivne bolesti profesor dr Miodrag Vrbić i dodao da se pretpostavlja da je ukupno inficirano 20 do 30 osoba.

                         „Naša je pretpostavka, po nekom epidemiloškom modelu da je toliko otprilike osoba inficirano. Mi smo pored ovih petoro koji se nalaze na bolničkom lečenju još  desetak ambulantno pregledali, a imali smo i one koji su se telefonom interesovali i tražili savete zbog manjih tegoba“, kazao je Vrbić.

                          On je dodao da je salmonela potvrđena kod prvog pacijenta koji je otpušten sa klinike, dok se za ostale čekaju rezultati, ali da će svakako i kod njih biti potvrđena ista bakterija.

                          “Petoro pacijenata imalo je izraženije tegobe koje su zahtevale hospitalizaciju. U crevnim infekcijama najkritičnije su jako učestale stolice, nešto ređe povraćanje, povišena temperatura, bolovi u trbuhu i izražena opšta malaksalost“, kazao je Vrbić.

                        Prema nezvaničnim informacijama, svi pacijenti zatrovali su se hranom koju su jeli u jednom niškom restoranu.

                       Četvoro od pet hospitalizovanih pacijenata jeli su tartufe sa prelivom, a jedna žena je jela pljeskavicu sa prelivom.

                       Vrbić je dodao da se salmonela prenosi kontiminiranom hranom, najčešće preko mesa, mlečnih proizvoda itd.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare