Petnaesta noć muzeja u Leskovcu

LESKOVAC

U  120 gradova u svetu  i 47 gradova Srbije održana je ovogodišnja Noć muzeja.

Ni Leskovac nije zaostajao, te je ova manifestacija, inače sve posećenija iz godine u godinu, održana na više lokacija u gradu. Ponuda je bila raznovrsna.

Narodni muzej je organizovao edukativne radionice za decu „Moja knjiga-muzejska priča“, kao i „Kad porastem biću kustos“. Priređen je i koncert učenika Muzičke škole „Stanislav Binički“, a svi zainteresovani su mogli da vide muzejske postavke uz stručno vođenje uposlenika.

Gradska kuća je u ovu manifestaciju ušla dečijom predstava „Ljubav u Leskovac“, a zatim su usledili koncerti vokalne grupe „Libero“ i Gradskog hora „Ruzmarin“. Učenica Škole za tekstil i dizajn Leskovac Milena Stošić izvela je predstavu „Zorka Mantina“, a radila je i Muzejska radionica „Muzejonski igranjac“.

Istorijski arhiv je organizovao multimedijalni prikaz „Putovanje kroz vreme“.

Leskovački kulturni centar je priredio dve izložbe – izložbu fotografija „Otvorena vrata“ i starih slikovnica „Svet slikovnica“. U sklopu Noći muzeja otvoren je i Majski likovni salon i prikazan dokumentarni film „Ratweek“, koji se bavi savezničkim bombardovanjem Leskovca 1944. godine.

Noć muzeja u biblioteci „Radoje Domanović“ je protekao pod nazivom „Detinjo si je najubavo“ i sva pažnja je posvećena najmlađima. Likovnu radionicu „Kada smo bili veliki“ je vodio slikar Bata iz Vučja. „Čitanka“ je naziv virtuelne izložbe fotografija, a priređena je i izložba fotografija dece učesnika u aktivnostima biblioteke. U dramskom kolažu „Svašta umem“ učestvovali su učenici osnovnih škola „Radoje Domanović“ Bošnjace, „Svetozar Marković“, „Vasa Pelagić“ i „Trajko Stamenković“. Veče je završeno nastupom dečjeg hora „Zvezdice.

Etno muzej „26. juli“ je imao priredbu učenika OŠ „Josif Kostić“ o starom Leskovcu, kao i prezentaciju o radu Udruženja „Ilinden“. Uz mini koncert „Ruzmarina“ i projekciju filma „Zona Zamfirova 2“, veče je zafršeno degustacijom poslastica iz Srbije i Makedonije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare