Peticija u Nišu: Umesto Angelini 15.000 evra uplatiti za lečenje bolesne dece

NIŠ

Novac kojim raspolaže ova Opština ne treba baciti u takvu vrstu provoda, već uložiti u zdravlje bar jednog deteta, navodi se u peticiji koja je pokrenuta onlajn i u kojoj se zahteva da se novac koji je namenjen organizovanju dočeka Srpske nove godine uplati  za lečenje 10-godišnjaka koji boluje od Dišenove mišićne distrofije. Peticiju je pokrenula niška humanitarka Marina Adamović poznata javnosti po svom humanitarnom radu i prikupljanju novca za lečenje bolesne dece. Reč je o  Mihajlu Stamenkovu, dečaku iz Pirota. Ona je pozvala građane da 11.januara od 10 sati ovaj zahtev upute i Opštini Medijana.                              

U Parku Svetog Save će u četvrtak u novogodišnjoj noći nastupiti pevačica Anđela Vujović čije je umetničko ime Angellina, a njen nastup košta 15.000 evra.

“Mihajlo je rođen 2011. kao zdrav dečak iz uredno vođene i kontrolisane trudnoće, a njegove zdravstvene tegobe krenule su 2015. Tri godine kasnije Mihajlu je dijagnostikovana Dišenova mišićna distrofija. U pitanju je progresivna bolest koja se vremenom širi na sve mišiće koji vremenom slabe i oboleli vrlo brzo gube sposobnost kretanja.

                               Lek koji je Mihajlu potreban zove se Ataluren. On još uvek nije odobren u Srbiji. Njegova cena je oko 400.000 evra. Da bi imao efekta, deca koja ga primaju moraju ostati na nogama, a većina obolele dece prestaju hodati oko 12. godine života. Mihajlo nema vremena i potrebno je da ide učestalo na fizikalne terapije i vežbe koje bi usporile progresiju bolesti – stoji u pozivu za pomoć.”

                             Gradska opština Medijana je, inače, poznata po humanitarnim akcijama i davanjima za mlade, pa je i ovaj koncert namenjen upravo mladim ljudima. Primera radi, u okviru GO Medijana postoji Fond Sveta petka koji brine o mladim talentima nagrađujući najbolje osnovce, srednjoškolce i studente stipendijama i jednokratnim novčanim nagradama. Opština dosta ulaže u pronatalnu politiku pa je jedna od retkih opština u Srbiji koja plaća bračnim parovima proceduru lečenja steriliteta.

                          GO Medijana će iz Fonda za hraniteljstvo, u koji se prikupljaju sredstva od usluga bifea, koji koriste funkcioneri i zaposleni, biti izdvojeno pola miliona dinara za 40-toro dece iz hraniteljskih porodica. Ovog januara za njih je obezbeđen sedmodnevni boravak na Zalatiboru.

                       U želji da još više pomognu, funkcioneri ove opštine će i solidarnu pomoć od po 15.000 dinara, koju su dobili krajem prošle godine uplatiti u humanitarne svrhe. Novac će biti namenjen za lečenje šestogodišnje Tare Simonović koja boluje od leukemije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare