Peta najstarija škola u Nišu, „Branko Radičević“, obeležava 144. godišnjicu rada

NIŠ

Osnovna škola „Branko Radičević“ u Gabrovcu počela je da radi 1878. i sada obeležava 144 godina od osnivanja. Peta je škola po starosti u Nišu a spada u red deset najstarijih škola na području Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga koje pokriva Školska uprava Niš.                              

Osnovna škola “Branko Radičević” u Gabrovcu je vršnjakinja nezavisne Kneževine Srbije. Koreni škole dosežu u daleku 1878/1879. godinu, kada je u selu otvorena četvorogodišnja škola, a njen prvi učitelj bio je Sava Đorđević. Izgradnja nove škole u Gabrovcu završena je 1928. godine. Imala je dve učionice i stan za učitelja. U školskoj godini 1952/1953. Škola prerasta u osmogodišnju i iste godine ponela ime pesnika Branka Radičevića. 

                             „Prvi zapisi koji postoje o radu škole su iz 1878.godine. Škola je   osnovana pri gabrovačkom manastiru Svete Trojice.Školu je osnovao učitelj Sava koji je bio učesnik i Solunskog fronta,  a kada se vratio iz rata od države je dobio sadašnju zgradu škole za učenike.I tada je bilo puno dece u školi koja su u Gabrovac dolazila iz okolnih sela, Barbatova, Vlasa, Vukmanova, Suvog Dola. Gabrovački manastir je bio središte  tog dela i sva deca su dolazila u gabrovačku školu“, kaže Glorija Radojčić, direktorka OŠ „Branko Radičević“ u Gabrovcu.

                        Škola sada ima 130 učenika i zaokružen obrazovni sitem u selu. U školi se nalaze predškolci, na raspolganju roditeljima i učenicima je i produženi boravak za đake prvog i drugog razreda. Ima i dva isturena odeljenja u Barbatovu i Vukmanovu.

                        „Među prvim smo školama Školske uprave Niš koja je uvela i jednosmensku nastavu tako da su naši učenici od 6 godina do 8 razreda  u školi od 8 do 15,30 sati, dok ne odu kući“, dodaje Glorija Radojčić.

                         OŠ “Branko Radičević” ima čime da se ponosi i pohvali.

                        “Škola smo koja ima uspešne učenike i konstantno ih je od 130 do 150, a veliku zaslugu za broj dece koju obrazujemo dugujemo i hraniteljskim porodicima koje žive u Gabrovcu i čija su deca naši učenici. Učenici ove škole redovno postižu dobre rezultate na takmičenjima i pored toga što nemaju sve uslove za rad kao njihovi vršnjaci u gradskim školama ”, dodaje direktorka škole.

                       Direktorka škole sa pomosom ističe uspehe učenika škole.

                      „Preprošle godine, bez obzira na rad u uslovima epidemije korene, imali smo treću prosčenu ocenu na prijemnom ispitu za srednje škole, a ove godine su naši  osmaci imali prvu prosečnu ocenu na  teritoriji Školske uprave Niš, donosno u tri okruga. Naša deca upisuju srednje škole bez problema i uspevaju da opravdaju uspeh koji su zaslužili u našoj školi“, dodaje Glorija Radojčić.

                      A, osim što su dobri đaci učenici ove škole slobodno vreme sa zadovoljstvom provode u vannastavnim aktivnostima.Ponos škole je i njihova Učenička zadruga koja  je svojim radom i proizvodima privukla pažnju javnosti ali i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

                    „Od kako je Učenička zadruga počela da radi imali smo zapažene rezultate a ponosimo se i posetom Ministarstvu prosvete gde nas je primio lično ministar prosvete. Od resornog ministartsva smo dobili i sredstva za rad Učeničke zadruge koja realizuje tri zanimljive aktivnosti. Prva je turistička sa ciljem  da promovišemo naš manastir i još neke lokalitete koji se nalaze na teritoriji sela Gabrovac. Pokušaćemo da uređemo u projekat lokalnih turističkih vodiča i da naši učenici mogu i to da rade. Tu je i kreativna radionica za koju smo nabavili peć za keramiku koja ovih dana treba da stigne i da je instaliramo. Učenici  će se baviti proizvodnjom i predmeta od keramike. Kroz poljoprivrednu aktivnost proizvodimo lejke koje učenici boje u kreativnoj radioni“, objašnjava Glorija Radojčić.

               Kada se proslavlja godišnjica planira se i budućnost.

               “Planovi za budućnost su nam veliki i u ovom trenutku je najvažnije da zadržimo i povećamo broj učenika. Želja nam je i da dobijemo što više Erazmus projekta. Do sada su naši učenici preko ovog projekta putovali u Portugaliju, sada se spremamo za Tursku a iduće godine idemo  za Poljsku i Makedoniju. Na Dan škole ugostićemo goste iz škole iz okoline Prilepa a susret će započeti bratimljenjem škole iz Gabrovca i sa ovom makedonskom školom“, zaključuje Glorija Radojčić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare