Pet sati rasprave za zavrsni račun grada za 2016. godinu

 

NIŠ

Posle  petočasovne rasprave o jednoj jedinoj tački – Odluci o završnom računu budžeta za 2016. godinu Niša, ova odluka je usvojena na današnjoj sednici Skupštine Grada. Budžet za 2016. godinu realizovan je sa svega 61, 75 odsto, što je opozicija žestoko kritikovala. Od predviđenih 12 milijardi 700 miliona dinara realizovano je 7 milijardi 700 miliona dinara. Ovako loši pokazatelji mogli su biti izbegnuti da se racionalnije ponašalo – tvrdi opozicija.

Povećanje broja sekretarijata, postojanje skupština gradskih opština , birokratizacija uprave,  dupliranje funkcija i nadležnosti,  najčešće su bile na tapetu  I kritikovane su od strane opozicionih odbornika.

“ Demokratska stranka se zalaže za što manji broj sekretarijata jer to predstavlja teret građanima Niša. Zašto je bilo potrebno reorganizovati gradsku upravu tako da ona ima duplo veći broj sekretarijata “, rekao je šef odborničke grupe Demokratske stranke Miodrag Stanković. On je mišljenja da treba ukinuti funkcije koje idu na teret građana Niša, kao i opštinske skupštine , komisije , i s obzirom da Niš nema razvojni budžet , već socijalni, treba ga prilagoditi realnosti. Kritikovao je stavku realizacije za porodilje koja je manja za oko 50 procenata a s drug strane povećanje realizaciju budžeta za nevladine organizacije sa 96 procenata. Smatra da se na taj način ne radi na pospešivanju priraštaja

“Dvadeset miliona je bio predviđen prihod od međunarodnih organizacija , a realizacija je bila nula “ , rekao je Stanković.

Demokrate kažu da je prihod od poreza na zarade za 419 miliona manji 2016. godine nego što je bio 2012. godine, što govori o tome da u Nišu ima sve manje radnih mesta a da je sve više onih koji odlaze iz zemlje.  To je ključni problem za koji ova vlast za pet godina ne može da nađe rešenje.

Na ovu tvrdnju nadovezao se Branislav Jovanović iz Pokreta za Niš koji je kazao da je smanjenje zaposlenosti posledica odlaska mladih I ukazao na rezultate istraživanja o tome koliko su mladi zainteresovani da ostanu u zemlji. On je kazao da istraživanje koje je finansirao grad pokazuje da 80 procenata žele da napuste Niš.

Zahtevao je da Gradsko pravobranilaštvo sporove rešava dogovorom, jer aktuelnom praksom, Grad gubi mnogo novca.

Branislav Jovanović rekao je da je do sada mnogo puta insistirao na reorganizaciji, racionalizaciji I štednji ali toga nije bilo.

“ Ni jedna oblast u gradu nije reorganizovana i racionalizovana”, tvrdi Jovanović. Koji je dodao da je budžet grada ogledalo rada I ako je izvršen sa 60 posto onda oni vrede 60 posto” , kazao je on.

Vladajuća strana misli drugačije.

“Potrošeno je u budžetu onoliko novca koliko je bilo. Mi smo postavljali  neke prihode, kao što su rade I druge lokalne samouprave , kao što je radila I u prthodnom periodu, svesni da ne možemo napraviti  tolike prihode , ali takođe svesni da niko normalan neće potrošit nešto što nema”, rekao je nekadašnji gradonačelnik Niša I šef odborničke grupe SNSa Zoran Perišić. On je inistirao na tome da deficit nije napravljen 2016. godine od strane sadašnje vlasti i da  u ovom periodu niko nije zadužio grad za 50 hiljada evra. “Budžet za 2017. imaće manju diskrapancu između prihoda I rashoda upravo zbog toga što je deo prihoda reprogramiran, što kreditne obaveze ne moraju da uđu I na prihodnu I na rashodovnu stranu ,  već će ući samo one obaveze koje po dinamici otplate kredita u ovoj godini imate “, rekao je Perišić.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović odgovorio je da su rashodi manji za 25% što se, kako tvrdi, nikada nije desilo. On je kazao da povećanje broja sekretarijata ne znači povećanje broja zaposlenih. Podsetio je da  će Niš dobiti dve najmodernije fabrike i da država nikada nije više ulagala u grad Niš nego sad. Bulatović  je ukazao da se javne finansije grada konsoliduju I da o tome jasno govore i analize fiskalnog saveta. On je rekao da je u prvih pet meseci ove godine budžet grada izvršen 81 odsto, što je za 20 procenata više nego u istom periodu prošle godine. Ukoliko se tako nastavi mogao bi da bude realizovan 83 posto.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare