Pet predstavnika UNS-a u ekspertskim grupama Evropske federacije novinara

BEOGRAD

(Cenzolovka)

Izvršni odbor Evropske federacije novinara (EFJ) izabrao je pet predstavnika Udruženja novinara Srbije (UNS) za članove ekspertskih grupa ove organizacije.

Novinarka Radio-televizije Srbije (RTS) i članica Uprave UNS-a Anica Telesković izabrana je za članicu ekspertske grupe EFJ-a za autorska prava koja se zalaže da novinari budu priznati kao autori dela koja stvaraju, da imaju kontrolu nad daljim korišćenjem svog rada i da za to dobiju pravičnu naknadu.

Za članicu ekspertske grupe EFJ-a za javne servise izabrana je urednica u RTS-u Jelena Obućina, članica Uprave UNS-a. Ova grupa se bori za promovisanje vrednosti javnih servisa, uredničku nezavisnost, kvalitetne programe, kao i demokratske i odgovorne sisteme uprave.

U ekspertsku grupu EFJ-a za digitalne medije izabran je urednik onlajn redakcije RTS-a i član Uprave UNS-a Zoran Stanojević. Cilj ove grupe je da prati promene koje digitalizacija donosi u medijima, promenu radnih prava i uslova rada novinara koji rade za onlajn medije, kao i promene politike sindikata, usluga i politike zapošljavanja za onlajn novinare.

Član Suda časti UNS-a Muharem Bazdulj izabran je u ekspertsku grupu EFJ-a za frilensere, čiji je cilj da brani i promoviše prava novinara bez stalnog angažmana. Ova grupa istražuje i inovativne modele finansiranja frilensera.

Za članicu ekspertske grupe EFJ-a za radna prava izabrana je novinarka NIN-a i predsednica Izvršnog odbora UNS-a Dragana Pejović. Ova grupa ima za cilj da razvije strategiju i obezbedi sredstva članovima EFJ-a za stvaranje jakih sindikata, kao i za pregovaranje o kolektivnim ugovorima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare