Pet miliona za vantelesnu oplodnju

LESKOVAC

Budžetom grada Leskovca za 2019. godinu izvojeno je pet mliona dinara za finansiranje vantelesne oplodnje .

Zamenica gradonačelnika Leskovca Jasmina Ranđelović kaže da je lokalna samouprava donela ovu odluku jer je  bila svesna činjenice da se u Leskovcu veliki broj bračnih parova suočava sa problemom steriliteta.

Ona navodi da ovo pravo mogu ostvariti bračni parovi koji imaju prebivalište na teritoriji grada Leskovca i to godinu dana pre podnošenja zahteva, da bračni par ima državljanstvo Srbije,da žena u momentu podnošenja zahteva nije navršila 45 godina, a ukoliko je mlađa od 42 godine i potvrdu Zavoda za zdravstveno osiguranje da je iskoristila pravo na tri pokušaja o trošku fonda.

Republički fond finansira tri pokušaja vantelesne oplodnje , a grad Leskovac ide i korak dalje finansirajući još dva pokušaja kaže Ranđelović.

Procenjuje se da oko 400 hiljada parova u Srbiji ima problem bračnog steriliteta. U 30 odsto slučajeva uzrok neplodnosti je muški faktor a isto toliko i ženski, dok se kod 40 odsto ne zna nastanak ovog problema. Zbog steriliteta godišnje oko tri i po hiljade parova u Srbiji uradi vantelesnu oplodnju.

Pravo na vantelesnu oplodnju je u Leskovcu prošle godine iskoristilo 11 bračnih parova, a ove godine zabeleženo je takođe veliko interesovanje, a novčani  iznos po bračnom paru na godišnjem nivou je po 250.000 dinara.

2
Ostavite komentar

avatar
2 Tema komentara
0 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Najvise reakcija na komentar
Najvaznija tema
2 Autor komentara
Sofi MarsoDivna Skorasni komentari autora
  Prati  
Najnoviji Najstariji Najviše glasova
Obavesti me o
Sofi Marso
Gost
Sofi Marso

Humano, divno, prelepo, itd., nema reci koji mogu opisati znacaj i lepotu odluke grada Leskovca da izdvoji sredstva za vantelesnu oplodnju. Najdraza i najlepsa stvar na svetu je biti roditelj.

Divna
Gost
Divna

Ulaganje u radjanje je ulaganje u buducnost.