Pet i po decenija Centra za socijali rad

VRANJE

Svečanom akademijom u sali Doma vojske u Vranju Javna ustanova „Centar za socijalni rad“ obeležila je 55 godina postojanja i rada.

„Vranje vodi odgovornu socijalnu politiku i svi napori trebalo bi da  budu usmereni ka osnaživanju pojedinaca kako bi bilo što manje korisnika u sistemu socijalne zaštite“, rekao je državni sekretar u Ministarstvu rada Zoran Antić.

On je najavio dalju podršku resornog ministarstva u novim oblicima socijalne zaštite tokom naredne dve godine.

Lokalna samouprava kontinuirano pruža punu podršku Centru kako bi doprinela sprečavanju i suzbijanju socijalnih problema, na individualnom i zajedničkom planu.

„Grad Vranje redovno, u kontinuitetu i bez kašnjenja isplaćuje sva materijalna davanja koja su u nadležnosti lokalne samouprave. Podrška i predusetljivost jeste odraz zajedničkog stava koji grad i ova institucija dele. Činimo sve što je u našoj moći, kako bismo pomogli sugrađanima koji se nalaze u nejednakom društvenom položaju, onima kojima su potrebni podrška i egzistencionalni oslonac. Radi uspešnijeg ostvarivanja prava na planu socijalne zaštite, od velikog je značaja i podrška države, zahvaljujući kojoj smo uveli i dve nove usluge: lični pratilac deteta i pomoć u kući ”, naveo je gradonačelnik.

Direktorka Centra za socijalni rad u Vranju Dragana Arsić govorila je o istorijatu ove ustanove.

Podsetila je da je period između dva jubileja obeležen nizom aktivnosti na jačanju i unaprađenu sistema socijalne zaštite.

„U 2018. godini pravo na novčanu socijalnu pomoć koristila su 1.124 korisnika, pravo dodatka za pomoć i negu drugog lica i uvećanog dodatka na osnovu telesnog oštećenja  ima 674 korisnik, a u ustanovama socijalne zaštite bilo je smešteno 48 lica“, istakla je Arsićeva. 

Centar za socijalni rad u Vranju ima 6.693 korisnika, zapošljava 42 radnika, od toga 28 visoko stručnih i svi imaju licencu za rad po akreditovanim programima socijalne i porodično-pravne zaštite.


Dugogodišnji radnik ove ustanove Dragan Petković, rekao je da je Centar za socijalni rad, 10. aprila 1964. godine, osnovala Skupština opštine Vranje kao samostalnu organizaciju za vršenje poslova socijalne zaštite.

Poslove socijalnog rada tada su obavljala tri socijalna radnika, dok je pet i po decenija kasnije na poslovima javnih ovlašćenja i pružanju usluga angažovano više od četrdeset zaposlenih.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare