Pešić SSP Niš: Budžet od 1% za poljoprivredu dovoljno govori o odnosu vlasti prema poljoprivrednicima

NIŠ

Naši poljporivrednici već duže vreme trpe ogormne štete kroz mere Vlade koje se zovu ‚‚utvrđivanje maksimalne cene za određene proizvode (brašno, šećer, meso, mleko…). Aktuleno državno rukovodstvo nikada nije dalo objašnjenje koliko % od tih poskupljenja ide direktnom proizvođaču. Osim subvencionisanih cena za đubrivo, zaštitna sredstva, gorivo, država ovoj fundamentalnoj grani privrede i poljoprivrednim proizvođačima nije ponudila ništa, saopštila je danas Stranka slobode i pravde Niš (SSP).

“Mesecima ukazujemo na katastrofalno stanje u sektoru poljoprivrede u gradu Nišu koje traje u kontinuitetu vlasti SNS-a i pogorašva se iz dana u dan. U budžetu Grada Niša svega 1% je opredeljeno za sektor poljoprivrede, što dovoljno govori o odnosnu aktuelnog rukovodstva grada Niš prema poljoprivrednicima uopšte. Nepostojanje jasne strategije, nedovoljni kapaciteti stručnih službi i katastrofalno mala izdvajanja za podsticaje poljoprivredne proizvodnje, kao i totalno odsustvo volje da se stvari u ovom sektoru poprave, jesu slika odnosa aktuelnog rukovodstva grada prema poljoprivrednim proizvođačima. Konkursi za  dodelu subvencija su loše realizovani i nisu planski koncipirani. Cena poljoprivrednih proizvoda na pijacama i u prodavnicama raste iz dana u dan, ali sva zarada ostaje u rukama posrednika i interesnih grupa. 

Voćari i vinogradari će i ovaj Dan Sv.Trifuna dočekati sa velikim brojem nepoznanica počev od zagarantovane otkupne cene, visine subvencija, uslova za modernizaciju i primenu novih tehnologija, stručnu podršku. Slična je situacija i sa drugim poljoprivrednim proizvođačima, stočarima, povrtarima.

SSP je insitirala da se pri izradi budžeta Grada za 2023. godinu, opredele značajnija sredstva za podsticaj razvoja poljoprivrede. Naši zahtevi i apeli ostali su bez rezulatata. Pozivamo gradske vlast da hitno sprovedu rebalans budžeta i da kroz preraspodelu sredstava povećaju iznos namenjen razvoju poljoprivrede za 2023. godinu. Pozivamo stručne službe da aktiviraju prisustvo u selima i budu na licu mesta, da sa poljoprivrednim proizvođačima rade intezivno na proizvodnji zdrave organske hrane, jer je to budućnost poljorprivrede”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Miloš Pešić, član GrO SSP Niš.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare