Pedeset šesti Oktobarski likovni salon: Prva nagrada Aleksandru Spasiću

LESKOVAC

U galeriji Leskovačkog kulturnog centra otvorena je izložba slika 56. Oktobarskog likovnog salona.

Žiri je jednoglasnom odlukom prvu nagradu dodelio Aleksandru Spasiću za rad „Pejzaž 1, 2, 3, 4“. Četiri kontemplativna pejzaža izdvajaju se snažnim likovnim izrazom, intenzivnim crtačkim potezima i izraženim senzibilitetom uspostavljajući neposredni, jak emotivni odnos sa posmatračima.

Drugu nagradu žiri je dodelio Mariji Petković za instalaciju „Ogledalo uspomena i sećanja u ogledalu“. Kroz dvostruki pogled i intimnu priču umetnica nas preko asesoara, ogledala i pudrijera uvodi u pitanja ličnog sećanja i kolektivnog pamćenja u sagledavanju suštine ženskog.

Treću nagradu žiri je dodelio Aleksandru Radičeviću za sliku „Praznik svetlosti“. Preplitanjem svetlosti i mraka, autor ekspresivnim pokretima i bogatim koloritom gradi oniričnu atmosferu.

Izložba jesenjeg salona je najstarija i najznačajnija manifestacija u oblasti vizuelnih umetnosti našeg grada na kojoj pravo učešća imaju svi stvaraoci sa područja Jablaničkog okruga. Za ovogodišnji Oktobarski likovni salon svoje radove je prijavio 41 autor. Žiri u sastavu dr umetnosti Nina Todorović, samostalni umetnik, Mara Prohaska Marković, istoričar umetnosti i kustos, mr umetnosti Anica Vučetić, samostalni umetnik za izlaganje je odabrao radove 34 autora i dodelio tri nagrade autorima najboljih dela.

Izložbu je otvorila članica Gradskog veća Brankica Stamenković rekavši da ova najveća i najznačajnija likovna manifestacija u našem gradu pruža uvid u godišnji presek likovnog stvaralaštva u leskovačkom kraju.

„Posebno je značajna i zato što pruža mogućnost da se uz već afirmisane likovne umetnike predstave i mladi i talentovani autori. Za grad Leskovac Oktobarski likovni salon ima veliki značaj, jer promoviše naše umetnike i obogaćuje našu kulturnu ponudu. Grad Leskovac je uvek spreman da podrži i pomogne mlade talente, ali i afirmisane umetnike i da pruži mogućnost leskovačkoj publici da se upozna sa novim tendencijama na našoj likovnoj sceni.“

Prvonagrađeni umetnik, Vlasotinčanin Aleksandar Spasić, rođen je 1992., a po profesiji je strukovni dizajner. Ovo mu je prva nagrada u karijeri, koja mu mnogo znači za dalje stvaralaštvo. Do sada je imao četiri samostalnih izložbi, u planu je peta sa novim radovima, među kojima je i ovaj nagrađeni. Inspiracija mu je priroda.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Tanja
Tanja
3 godine pre

Браво Александре! Све честитке и пуно успеха у даљем раду!!!