Pedeset godina Fakulteta političkih nauka

BEOGRAD

Proslava povodom jubilarnih 50 godina postojanja Fakulteta političkih nauka  organizovana je u Velikoj sali Narodnog pozorišta u Beogradu a gostima su se obratili dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu prof. dr Dragan R. Simić, rektorka Univerziteta u Beogradu prof. dr Ivanka Popović, predsednik Počasnog odbora za obeležavanje pedeset godina od osnivanja Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu profesor emeritus dr Vukašin Pavlović i studentkinja prodekanka Fakulteta političkih nauka Margareta Smiljanić.

Dekan Fakulteta političkih nauka prof. dr Dragan R. Simić je podsetio da je upravo na jučerašnji dan 1968. godine Visoka škola političkih nauka prerasla u Fakultet političkih nauka.

On je rekao i da su osnivači FPN podjednako oni koji su bili u praktičnoj politici, kao i oni koji su se naučno bavili političkim pojavama.

“I jedni i drugi bili su svesni potrebe da se predmet ove kraljevske nauke, proučavan hiljadama godinama, istražuje i u sistemu visokog školstva”, rekao je Simić.

„Moram da naglasim da je, iako ne prolazeći uvek lak razvojni put, Fakultet političkih nauka danas istinska škola demokratije. Sadašnji nastavni programi našeg Fakulteta vraćaju se sve više čoveku, pojedincu i ličnosti kao samom središtu društvenog kosmosa. Reafirmišu se opšti interes i opšte dobro, pri čemu politika, kao veština mogućeg, teži ostvarenju interesa ne izlazeći iz okvira moralnog i ne odričući se estetskog”, rekao je dr Simić.

On je dodao i da Fakultet političkih nauka od svog osnivanja neguje kritičku misao, dijalog, toleranciju i otvorenost, kao i da osposobljava takve stručnjake za nevladin, državni i javni sektor koji su kadri ne samo da se prilagode postojećem stanju stvari, nego da ga unapređuju i menjaju.

„ Mislim da je ovo za sve nas važan događaj koji se dešava u godini kada i Univerzitet u Beogradu slavi 210 godina postojanja”, izjavila je Rektorka Univerziteta u Beogradu prof. dr Ivanka Popović. Ona je dodala da je ovo i godina kada je zakon konačno prepoznao da je Univerzitet u Beogradu ustanova od nacionalnog značaja, iako je on to oduvek bio i biće.

„Mislim da je ključna uloga naših kolega sa društveno-humanističkih nauka da odezbede da naši studenti, ali i svi građani Srbije imaju sposobnost da prepoznaju prave informacije. Verujem da će Fakultet političkih nauka i u budućnosti biti nosilac progresivnih tendencija i da će uticati na razvoj društva, onako kako je to činio i do sada”, rekla je dr Popović.

„Želeo bih da se osvrnem na reči Najdana Pašića, osnivača i dekana našeg fakulteta, koje je izrekao pri obeležavanju jednog od prethodnih jubileja, a to je da je razvoj političkih nauka značajan pokazatelj spremnosti i sposobnosti jednog društva za demokratski i kritički dijalog o sebi, svojoj prirodi i putevima svog razvitka, od antičkih vremena do danas. Politička demokratija i politička nauka imale su uvek istu kolevku, postajale su i umirale zajedno”, rekao je predsednik Počasnog odbora za obeležavanje pedeset godina od osnivanja Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, prof. emeritus dr Vukašin Pavlović.

On je istakao i to da političke nauke pripadaju porodici najstarijih nauka i da nisu tako mlade kako se obično misli u jednom delu akademske zajednice, pa i šire javnosti.

„Jubilej koji danas obeležavamo veoma je važna stvar za ustanovu kao što je Fakultet političkih nauka jer nam baš ovaj dan vraća sećanja na sva lica koja su iz Jove Ilića 165 izašla kao ljudi i pisala istoriju našeg društva. Mi smo jedinstvena obrazovno-naučna ustanova u Srbiji koja je usresređena na obrazovanje i istraživanje u oblasti politikologije, međunarodnih odnosa, novinarstva i komunikologije, socijalne politike i socijalnog rada”, istakla je studentkinja prodekanka Margareta Smiljanić. Ona je ukazala na to da su studenti FPN-a najbolji ambasadori ove institucije jer su naučeni da imaju izuzetan stav i da budu stručnjaci u svojim sferama interesovanja.

Svečanost povodom jubileja postojanja FPN uveličali su i izuzetni nastupi koje su izveli „Srpsko jevrejsko pevačko društvo Braća Baruh” pod dirigentskom palicom Stefana Zekića i duo violina i gitara – Edit Makedonska i Dragan Lučić.

Prikazan je i kratak film pod nazivom „FPN kroz pokretne slike” , koji je realizovan zahvaljujući Nenadu Zoriću i montažeru Marijanu Živanoviću.

Svi gosti, predstavnici državnih institucija i lokalnih samouprava, diplomatskog kora, profesori, sadašnji i bivši studenti dobili su monografiju o pola veka postojanja Fakulteta političkih nauka.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o