PAŽLjIVKO UPUTIO PRVAKE U SAOBRAĆAJNE PROPISE

LESKOVAC

Gradska uprava za društvene delatnosti u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja organizovala je danas u leskovačkom Narodnom pozorištu  interaktivni  saobraćajno-obrazovni čas “Pažljivko” za učenike prvog razreda osnovnih škola sa teritorije grada.

 

Agencija ovu akciju realizuje već pet godina i deca imaju prilike da od svog crtanog tv junaka Pažljivka uživo čuju šta je najvažnije u sabraćaju.

„Ova predstava je praktično kruna akcije, jer deca imaju priliku da se praktično druže sa pažljivkom i nauče šta je najbitnije vezano za saobraćaj. Ovo je jedan interaktivan čas, nikako obično predavanje, gde Pažljivko neprekidno radi i komunicira sa decom, izvodi ih na binu, pokazuje kako se pravilno sedi u automobilu, kako se izlazi iz auta, kako se prelazi ulica, itd.“ kaže Nikola Brborić iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Od 2011., kada je akcija krenula broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom dece se konstantno smanjuje, sa 25 u 2011. na 10 u prošloj godini.

Na žalost, deca i dalje dominantno stradaju kao putnici u vozilu ili kao pešaci, a ređe kao biciklisti. Ovi podaci ukazuju na najveću praktičnu odgovornost roditelja ili okruženja, koji decu prevoze i koji nemaju dovoljnu svest o tome da deca moraju da budu na zadnjem sedišti i da budu vezana, a ako su mlađa od tri godine u sigurnosnom sedištu.

Agencija za bezbednost saobraćaja ovu akciju sprovodi u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i sa svim lokalnim samoupravama.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare