Paun od cveća u parku Čair ponovo je zasijao u svom punom sjaju

NIŠ

 Skulptura pauna koja je 2019.godine postavljena u najstarijem niškom parku Čair posle  kraće pauze ponovo je zablistao u svom punom sjaju i mami poglede šetača, a posebno dece koja se rado slikaju pored njega. Ispre skulpture cvećem je ispisan i natpis „Ja volim Niš“ što celom prostoru daje posebnu draž. Lepotu skulpturi daje cvetni aranžman koji je „upleten“ u njegov raskošan rep. Pažljivo odabrano cveće a još pažljivije boje skulpturu oživaljavaju na jedinstven način.

     Priča o paunu kod Dečijeg kulturnog centra u Čairu našla se u centru pažnje javnosti javnosti kada su građani primetili da je sveće uvenulo. Problem se prvo na pojavio na društvenim mrežima, a građani su na svoj način komentarisali problem koji su uočili. Svakako im nije bilo drago da skulptura pored koje su rado šetali i slikali se izgleda kao „očerupana kokoš“, pa su jasno ukazali na problem.

           Krenulo se sa ispitivanjem zbog čega se to dogodilo, radnici su pronašli kvar na sistemu za zalivanje skulptute, popravili ga i paunu se se ponovo vratile njegove prelepe boje. Mediana problem rešiti o svom trošku, svojim kapacitetima.

    Paun je umetničko delo izrađeno od cveća koje se nalazi na posebnoj metalnoj armaturi, a u vreme postavljanja Niš je bio tek treći grad u Srbiji, posle Beograda i Novog Sada koji je imao simbol urađen na ovakva način. Od trenutka kada je postavljen paun predstavlja simbol najstarijeg i najvećeg parka u gradu, Čaira.

   O paunu  brine JKP „Mediana“, a on sam starati o sebi. Zaliva se  sistemom kap po kap, i priključen je na vodu. Redovno održavanje skulpture podrazumeva i  odgovarajući svetni aranžman koji se menja dva puta godišnje u skladu sa sezonom.

  Paun je osvetljen reflektorima kako bi do izražaja mogo da dođe i u večernjim satima ali i tokom noći. Uveden je i video nadzor kako cveće ne bi nestalo iz paunovog repa ili kako ne bi došlo do havarije skulpture.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare