Pašalić: Starost je prilika da se izazovi pretvore u mogućnosti

BEOGRAD

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba da je obeležavanje tog praznika uvek dobar povod da se ukaže na potrebu da Srbija kao društvo nastavi da se razvija po meri svih svojih građana.
Starost ne sme da prati osećaj beznađa, strah od samoće i otuđenosti, ne sme da se doživljava kao teret za društvo, jer će sve nas ona neminovno sačekati. Zato je sistemska podrška, pre svega zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, u pravcu unapređenja kvaliteta života naših starijih građana, veoma važna. Međutim, rekao bih da nam je jednako potrebna i međugenerancijska solidarnost, posebno ako se ima u vidu to da je svaka peta osoba u Srbiji starija od 65 godina, i da smo jedna od demografski najstarijih zemalja u Evropi, ocenio je Pašalić.
Zaštitnik građana je posebno istakao ulogu lokalnih samouprava, istakavši da one, sa svojim servisima podrške, treba da budu jedan od ključnih osnova za pružanje mnogih usluga na koje lica starija od 65 godina imaju pravo.
Proces starenja stanovništva sa sobom uvek nosi niz društveno-ekonomskih, zdravstvenih, kao i kulturnih posledica, a samim tim i potrebu da se svi ti izazovi pretvore u mogućnosti, naglasio je Pašalić.
Zaštitnik građana je rekao i da će se u narednom periodu posebno fokusirati na status žena koje žive na selu, jer su, kako je istakao, obespravljene po mnogo osnova, neretko prepuštene same sebi, ugrožena su im imovinska prava, a u velikom broju slučajeva su i bez osnovne zdravstvene zaštite. (kraj) ZG/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare