Pašalić: Problemi u regionu često mogu biti rešeni uz pomoć ombudsmana

NIŠ

Ovo je skup koji ima za cilj da okupi ombudsmane I njihove predstavnike iz regiona kao jedan od vidova saradnje koja ima cilj stvaranje jedne asocijacije balkanskih ombudsmana, rekao je danas u Nišu zaštitnik gradjana Zoran Pašalić.

U ovom gradu se održava dvodnevna  regionalna konferencija pod nazivom „Jačanje kapaciteta institucije i povećanje dostupnosti Zaštitnika građana svim građanima”.

“ Prvenstveno jer protok ljudi, roba i uopšte komunikacija između ljudi regiona na tom niovu da često problemi koji se pojavljuju mogu biti rešeni brže i delotvornije ako to uradi ombudsman ili institucija zaštitnika građana iili institucija koja se bavi zaštitom ljudskih prava iz zemalja u regionu ili u međsobnoj saradnji tih zemalja”, ukazao je Pašalić.

On je  rekao da postoji veliki broj poblema a kao primer kako oni mogru da budu rešavani saradnjom ombusmana  u region naveo je slučaj Burmazović.

“Ono što se nije videlo je jedna izuzetno velika saradnja između ombudsmana Turske i Srbije koja je uspostavila komunikacije i da bi se završilo epilogom zbog koga smo svi i zadovoljni i srećni, jer je nešto na čemu se dugo radilo pozitivno okončano”, objasnio je Pašalić I dodao da “ista takva saradnja postoji i sa drugim ombudsmanima”.

 Ti primeri, dodao je , možda, nisu zabeleženi medijski na način da je to opšte poznato i ne znaju se rezultati takve saradnje I da s ezbogr toga insistira da ova saradnja bude još tešnja i čvršća.

“Postoji više bilateralnih sporazuma čija sadržina govori o tome da,  u situacijama kada se problem desi našem građaninu na teritoriji tih zemalja,  svakako jedna od institucija kojoj može da se obrati i institucija zaštitniak građana”, ukazao je Pašalić.

On je rekao I da institucija zaštitnika gradjana insitira I na zaštita prava manjina u “svakom smislu”.

“Najčešće se zaštita njihovih prava svodi na prava koja se tiču upotrebe jezika, pisma, šlkoslovanja, na učešće u medijima, ali ono što smo mi baš kroz ovaj projekat mnogo dublje ušli u tu problematiku je onaj deo koji se odnosi na imovinska prava. Ne samo pripadnika nacionalnih manjina , već svih građana Republike Srbije, a nacionalnih manjina kao građana i pripadnika Republike Srbije trakođe”, rekao je Pašalić.

On je rekao da kancelarija zaštitnika građana godišnje primi  između 4-5.000  pritužbi  ali da je broj direktnog obraćanja gradjana na terenu “višestruko veći”.

“Najvažniji momenat je što građani republike Srbije za 10 godina nisu dovoljno upoznati sa svojim pravima i mogućnostima da svoja prava ostvare preko institucije zaštitnika građana: to je ono na šta smo bacili težište i zato smo u stalnom kontaktu sa građanima. Zato i obilazak Srbije je stalni, zato je i osnovana hitna služba u instituciji zaštitnika građana, a to je da se reaguje čim problem iskrsne. Bilo bi, možda, i pretenciozno da ja govorim o rezultatima, ali ti rezultati su vidljivi i neki su i medijski zabeleženi, a tu su zaposleni u instituciji zaštitnika građana probleme rešavali za jedan dan, a da su ti problemi stajali više meseci u institucijama koje ih nisu rešavale adekvatno”, rekao je Pašalić.

On je ukazao na to da u Zakonu o lokalnim ombudsmanima postoji  mogućnost da se osnuje lokalni ombudsman ali da to ne obaveza lokalne samouprave i da je zato   lokalnih zaštitnika građana jako malo. Važno je da se u Zakon o lokalnim zaštitnicima građana uvede obaveznost osnivanja ove institucije”, rekao je Perišić

Na današnjoj konferenciji su govorili i Ljubinko Mitrović, ombudsman Republike Bosne i Hercegovine, Mirče Kriste, zamenik ombudsmana Republike Rumunije, Miha Horvat, zamenik ombudsmana Republike Slovenije i Mladen Stojanović, savetnik ombudsmanke Republike Hrvatske.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare