Pašalić: Obaveza postojanja lokalnih ombudsmana

NIŠ-LESKOVAC-VRANJE-BUJANOVAC

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić rekao je u intervjuu za JUGpress da , od kada je on preuzeo dužnost ombudsmana, „nije broj pritužbi bitno porastao“  ali je bitan „ broj obraćanja ljudi“.

On je dodao da je najvažnije „da gradjani stiču poverenje“.

„Oni dobro znaju da institucija ombudsmana nije jedina institucija koja im može pomoći, ali ono što je meni naročito drago je da oni, i kada ne znaju svoja prave, obrate se nama, da im mi, koliko-toliko, objasnimo ono što drugi nije hteo“, rekao je Pašalić.

Objasnio je da, kada kaže „koliko-toliko“, misli na to da kanceralija ombudsmana „s nestrpljenjem išekuje novi Zakon o zaštitniku građana, koji će nam dati šira ovlašćenja, ali i više posla, sa postojećim kapacitetima“.

„Ali, mi se posla ne bojimo a zakon će omogućiti građanima da brže rešavaju probleme. Zato je institucija ombudsmana i uvela hitnu službu, kako bi mogla da reaguje momentalno kada se problem pojavi, bez obzira da li je on prijavljen ili mi za njega saznajemo iz medija“, dodao je Pašalić.

Kaže da je važno i to što pomoću novog Zakon mogu da se uvedu lokalni zaštitnici gradjana .

„Imamo nameru da uvedemo obaveznost da u lokalnim sredinama postoji lokalni ombudsman, jer su najčešće problemi lokalni“, rekao je Pašalić i dodao kako smatra da su se stanovnici juga Srbije „ retko obraćali, jer nisu bili upoznati sa svojim pravima i mogućnosti da se obrate ombudsmanu“.

Kaže da je rad kancelarije ombudsmana u Bujanovcu Bujanovcu „izuzetno dobar“.

„ To je mesto gde mi imamo jedan deo svoje kancelarije, i naše kolege predano rade, i u svakodnevnoj komunikaciji nam javljaju koji su problemi koji se tamo javljaju“, objansio je Pašalić.

Njegov je utisak da oimovinsko-pravni problemi najviše muče gradjane.

„Imovinsko-pravni problemi se javljaju kao osnov za sve druge probleme koji se nalaze pred zaštitnikom građana. Deo toga možemo da rešimo mi, a deo sudovi“, smatra Pašalić.

Sugeriše da sudovi moraju da ulože „više napora da građani brže dođu do svojih prava kroz sudske presude“.

„Ako je najveći deo obraćanja građana sudu u Strazburu iz razloga što postupci dugo traju, što se ne poštuju presude, to ukazuje na to da tom delu našeg društva mora da se pokloni naročita pažnja“, podvukao je Pašalić.

Na pitanje kakva su iskustva ombudsmana kada su u pitanju manjine na jugu Srbije, Albanci, Romi i Bugari i da li s eoni obraćaju, Pašalić je odgovorio da se „oni obraćaju srazmerno broju koji imaju, ti problem su vezani za probleme koje imaju nacionalne manjine, a tu pre svega mislim na školstvo, upotrebu jezika I pisma, upis u matične knjige”.

Na konstataciju da je inicijativa koju je on pokrenuli , I koja je naišla na oprečna mišljenja u medijima I mkedijskim udruženjima , o  zajedničkoj platformi a tiče se zaštite novinara I šta bi ona konkretno trebalo da znači  Pašalić je rekao da se “Stalna radna grupa bavi se pitanjima napada na novinare, kada ti napadi dolaze u domen prekršaja I krivičnih dela”.

“ To je samo jedan manji deo onoga što možemo nazvati pritiskom na poslenike u medijima- diskreditacija I ono što ih najviše vređa, to je njihovo izdvajanje iz grupe na konferencijama za štampu, kroz obraćanje funkcionera u okviru nekih zajedničkih konferencija”, smatra Pašalić I dodaje da je “vrlo važna stavka o kojoj se ne govori je I ekonomski status novinara , što takođe, indirektno, može činiti jedan vid pritiska na ovu struku”.

“ Smatrali smo da bi jedna zajednička platforma doprinela da se svi problem na jednom mestu evidentiraju”, objašnjava inicijativu.

Na pitanje kakvo je njegovo iskustvo sa zvaničnim organima kada su u pitanju pritužbe građana I rešenja koja sdonosite tim povodom, da li su spremni da sagledaju I odgovore pozitivno, Pašalić je odgovorio “kako koji”. “ Negde imamo zaista dobru saradnju gde se postupa po našim preporukama. Negde se ne oglašavaju po našim preporukama. Onda se mora vršiti pritisak da postupe po preporuci, jer oni moraju da shvate da naša preporuka nije ono što mi samo želimo iz razloga da zbog nekog propusta nekog, da se tako kolokvijalno izrazim, “prozovemo”, već da se mora izvšiti obaveza koju ti organi imaju prema građanima”, rekao je Pašalić u intervjuu JUGpressu.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Sava
Sava
4 godine pre

Bistrinom zraci ovaj Pusalic 🙂