Pašalić: Bez napretka u slobodi govora

BEOGRAD

U oblasti slobode govora i izražavanja Srbija u prethodnoj godini nije zabeležila napredak, već smo, naprotiv, svedočili brojnim kršenjima prava i ugrožavanja medijskih sloboda, izjavio je danas zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Pašalić je povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, poručio da nam ove godine, u vanrednom stanju i u vreme nezabeležene zdravstvene krize, predstoje novi, još teži izazovi u očuvanju slobode medija i profesionalnog novinarstva.

On je u pisanoj izjavi naveo da godinama unazad ukazuje na razne pritiske kojima su novinari izloženi u svom poslu, počev od teškog materijalnog položaja i nepovoljnih radnih
ugovora, do učestalih verbalnih i fizičkih napada, diskriminacije i diskreditovanja, pretnji i ugrožavanja njihove bezbednosti.

Samo u poslednjih mesec i po dana, otkad traje vanredno stanje u državi, mediji su bili izloženi dodatnim pritiscima, ukazao je Pašalić.

Dodao je da u vreme kada se novinari svakodnevno pozivaju da objektivno i pravovremeno izveštavaju u vezi sa koronavirusom, oni rade u posebno otežanim okolnostima, kao
što su otežan pristup informacijama, izloženost vređanju, seksističkim i diskriminatornim napadima na društvenim mrežama, ali i u strahu od mogućih posledica za napisanu reč.

Zaštitnik građana poziva sve aktere u javnom prostoru da omoguće nesmetan rad novinarima, bez diskriminacije i etiketiranja, bez govora mržnje i zastrašivanja i dodaje da je sloboda medija jedna od ključnih stubova svakog demokratskog društva, koje se ne sme se ugroziti, niti ograničavati.

Bez regulisanog statusa i adekvatnih zarada nema slobodnog novinarstva i ova delatnost se, uz sve pohvale, ne može prepustiti entuzijastima, jer je isuviše ozbiljna i za građane značajna, naglasio je Pašalić.

On je istakao da od nadležnih organa, kao i od celog društva, očekuje da poštuju zakon i slobodu medija, kao što očekuje da će svim medijima, kako onima sa nacionalnom pokrivenošću, tako i lokalnim, biti pođednako omogućen pristup informacijama koje su važne za pravovremeno i istinito informisanje građana o svim temama koji su od javnog značaja.

FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare