Partnerstvom za bolje reproduktivno zdravlje mladih

NIŠ

Da li je tema reproduktivnog zdravlja mladih zastupljena i u kojoj meri u redovnom obrazovanju, koliko mladi pričaju sa roditeljima na ovu temu, šta na temu reproduktivnog zdravlja rade udruženja građana, kako izveštavaju mediji, koje su to institucije nadležne za edukaciju i da li mladi znaju za njih, da li su internet i društvene mreže dobro mesto za informisanje, i konačno, da li su teme reproduktivnog zdravlja, polnih bolesti, kontracepcije još uvek tabu u našem društvu i kome u svojim školama mladi mogu da se obrate ako im treba informacija ili pomoć, samo su neke od dilema mladih o kojima je bilo reči na okruglom stolu “Partnerstvom za bolje reproduktivno zdravlje mladih”, koji je održan u Nišu u organizaciji PROTECTA-e, stoji u saopštenju koje je dostavljeno medijima.

                                Zajednički zaključak učesnika okruglog stola je da tema reproduktivnog zdravlja mladih nije dovoljno zastupljena u redovnom obrazovanju i da se moraju uložiti veći napori i finansijska sredstva za formalnu i neformalnu edukaciju mladih. Važna je i promocija institucija i organizacija koje pružaju informacije i usluge vezane za reproduktivno zdravlje madih, a u ovom procesu jako bitnu ulogu igraju roditelji, i vršnjačka edukacija, pa je potrebno osnažiti programe koji daju podršku roditeljima i mladima da se aktivnije uključe i kreiraju aktivnosti na ovu temu, navodi se dalje u saošptenju.

                                Okrugli sto okupio je ovom prilikom veliki broj maldih osnovaca i srednjoškolaca, predstavnike Grada Niša, gradskih opština, stručnjaka, zdravstvenih radnika a bilo je i roditelja koji su želeli da saznaju nešto više o ovoj temi.

                                  Okrugli sto je deo projekta “Moraš i treba da znaš” koji je podržan od strane Gradske opštine Medijana i u okviru koga je preko 50 mladih prošlo obuku za vršnjačke edukatore.

                                Na okruglom stolu smo čuli razmenu iskustva, mišljenja i predloga za unapređenje reproduktivnog zdravlja mladih, ali i preporuke niških osnovaca i srednjoškolaca o reproduktivnom zdravlju mladih za lokalne institucije, zdravstvene institucije, obrazovne ustanove, medije i organizacije civilnog društva, koje su definisane u okviru Obuke za vršnjačke edukatore, dodaju u ssopštenju iz PROTEKTE. (kraj) VP/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare