Parking mesta, uređenje fasada, međublokovski prostor – problemi stanara u zgradama

NIŠ

Nedostatak mesta za parkiranje, neuređen međublokovski prostor, nedostatak mobilijara, ulice koje nisu asfaltirane, zoniranje, vlasništvo stambene zajednice nad zemljištem ispod zgrada kao i uređenje fasada, najćešći su problemi sa kojima se sreću stanari u stambenim zgradama a na koje su ukazali profesionalni upravnici na sastanku sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski i njenim saradnicima. Sastanku su prisustvovali i direktori javnih preduzeća koja često reaguju kada se radi o problemima u zgradama kao i predsednici gradskih opština kao prva instanca kojoj se upravnici obraćaju kada im je potrebna pomoć u rešavanju nekih problema. „Susret sa profesionalnim upravnicima zgrada je najbolji način da čujemo šta oni imaju da kažu i na koji način  Grad može da pomogne stanarima stambenih zgrada. Parking mesta, međublokovsko zeleno, mini sportski tereni između  zgrada, podzemni kontejneri, su problemi koji muče naše građane.Ovo je način da prvo dobijemo prave informacije od građana, a potom da dogovorimo  sastanke sa javnim preduzećima koja mogu da reše ove probleme. Potrebno  je da se konsultujemo i sa Upravom za imovinu kako bi smo proverili i precizirali čiji je prostor oko samih zgrada kako bi smo mogli da pomognemo stanarima. Grad je izdvojio određena sredstva za uređenje međublokovskog prostora“, kazala je Sotirovski.

Dodala je da će međublokovski prostori u Rengenovoj ulici, Ljudevida Gaja, na Bulevaru Nemanjića i Vizintijskom bulevaru, svuda gde su profesionani upravnici rekli da imaju problema i da bi želeli da se oplemeni prostor, započeti da se uređuje već sa prvim lepim danima.

Sastanku je prisustvovala i Nataša Stanković, predsednica GO Pantelej na čijoj teritoriji ima dosta stambenih zgrada, pa uporedo sa tim i problema sa kojima se stanari i profesionalni upravnici sreću.

„Gradska opština Pantelej supešno sarađuje sa profesionalnim upravnicima zgrada na našoj teritoriji i postoji u opštini posebna služba koja na dnevnom nivou komunicira sa upravnicima zgrada, a oni su ti koji nas upoznaju sa problemima koji muče stanare određenih zgrada.Od njih saznajemo da li u blizini neke zgrade postoji divlja deponija ili nerešen prsotor za parkiranje pa i mobilijar koji je uništen i koji je potrebno obnoviti.Na inicijativu stanara smo u, recimo, Krfskoj ulici rešili divlju deponiju i oplemenili prostor između zgrada. Dogovaramo se sa upravnicima i oko uređenja parkovskog prostora u Knjaževačkoj ulici“, kazala je Nataša Stanković.

Prema njenim rečima tanari stambenih zgrada su imali veliki problem i sa podzemnim kontejnerima i generalno sa kontejnerima.

„Po odluci o komunalnom redu postavljanje kontejnera i obezbeđivanje parking mesta u nadležnosti je investitora koji zida zgradu. Oni su u obavezi da obezbede mesta za kontejnere i za svaki stan po jedno parking mesto. To nije bio slučaj u prethodnom periodu i zbog toga sada dolazimo do nagomilanih problema i stanari kao najveći problem navedu upravo parkiranje oko zgrada, posebno u ulicama gde se nalaze stare zgrade“, kaže Nataša Stanković.

 Peđa Dimitrijević je profesionalni upravnik i jedan od inicijatora sastanka sa predstavnicima Grada Niša.

 „Problemi su mnogobrojni , rešavaju se postupno, nama je u tome potrebna pomoć ali smatram da i mi možemo da pomognemo gradskim strukturama da se neke stvari reše na pravi način.Međublokovsko zelenilo je nešto što mi sami sa stanarima ne možemo da rešimo i tu nam je potrebna pomoć. Problem je što stanari  nisu vlasnici zemljišta oko zgrada i ne mogu da donose odluke kako da se ono uredi. U tom smislu uvek komuniciramo sa nadležnim službama i upravama. Novi problem je i u tome što samo međublokovsko zelenilo nije uvek u vlasništvu grada pa ni grad ne može da nam izađe u susret“, ističe Peđa Dimitrijević.

Violeta Đorić je, takođe, profesionalni upravnik. Ona je na sastanku iznela konkretan problem a tiče se asfaltiranja ulice koja se nalazi u centru grada.

„Najveći problem u ovom slučaju su pravno imovinski odnosi koje je potrebno rešiti, a mi kao upravnici smo voljni da pomognemo u tome. Gradske institucije nam izlaze u susret pa se iskreno nadam da će tako biti i nadalje“, kazala je Violeta Đoroć.

Prema njenim rečima stanari su spremni na saradnju mada i tu ima izuzetaka, pa su upravnici zgrada prinuđeni da se obrate gradskim službama.

„Uglavnom se  problemi javljaju sa stanarima koji na zajedničkom prostoru ostavljaju bicikle, motore ili komade nameštaja.U tom slučaju je presudna saradnja sa Komunalnom inspekcijom. Vrlo su korektni prema stanarima jer ne idu kaznenim odredbama već upućuju stanare na prave načina

Za Slobodana Jakovljevića, profesionanog upravnika,  ovakvi sastanci su od posebnog značaja za profesionalne upravnike  jer im daju mogućnost da direktno gradskoj stukturi ukažu na  probleme u stambenim zgradama.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare