Parastosom i državnom ceremonijom na Čegru počinje obeležavanje Gradske slave

NIŠ

Proslava gradske slave “Sveti car Konstantin i carica Jelena”, počinje danas u 8 sati parastosom u Ćele kuli. Obeležavanje gradske slave trajaće četiri dana, do 3. juna, na različtim lokacijama. .

Državna ceremonija na Čegru zakazana je za 11,00 časova u organizaciji Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja. Obeležava se 210 godina od bitke na Čegru.

U Gradskoj opštini Palilula kažu da će  “ U skladu sa nacionalnim kalendarom značajnih istorijskih datuma ova godišnjica biće obeležena državnom ceremonijom  kojom je predviđeno odavanje najviših vojnih počasti i polaganje venaca na spomenik Čegarskim junacima a potom prigodan kulturno-umetnički program u izvođenju učenika OŠ „Čegar“ koja ove godine slavi 50 godina postojanja. Vence će položiti zvaničnici Vlade RS, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Nišavskog Upravnog okruga, Grada Niša, Gradske opštine Pantelej, predstavnici Udruženja potomaka iz Svilajnca i Niša, SUBNOR-a i drugih udruženja građana. Pola sata ranije, od 10,30 u Spomen kompleksu Čegar biće održan pomen stradalim ustanicima i slavnom Stevanu Sinćeliću.”

U nedelju, 2. juna od 18,00 sati biće održano predpraznično bdenije u Hramu cara Konstantina i carice Jelene.

Kako kaže gradska većnica Jelena Mitrovski “ Nakon predaje labaruma slede litije. Posle završenih litija u Parku Svetog Save, ispred crkve Cara konstantina i carice Jelene, biće organizovan prigodan program.  U  20,00 sati biće prikazan film – 20 godina od početka izgradnje Hrama a potom i koncert prvog ansambla ORO SKC-a i Akademskog hora”.

Sveta arhijerejska liturgija sa sečenjem slavskog kolača u Hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene biće održana 3. juna, od 9 sati , a istog dana od 17:30 časova je otvaranje naučnog skupa „Niš i Vizantija“.

Svečana akademija u sali Svetosavskog doma zakazana je u 19 sati.

Posle završene akademije već po tradiciji organizuje se  Palilusko veče.

“Ono što razlikuje obeležavanje ovogodišnje gradske slave je bolja organizacija i bogat prateći program. Ovo je jedan od načina da se Nišlijama odužimo i da prikažemo našim gostima, kojih je puno u gradu u ovom trenutku, ono što imamo “, dodaje Jelena Mitrovski, gradska većnica za kulturu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare