Paraglajdisti iz celog sveta lete iznad Niša

      NIŠ                       

  Niš će tokom ove nedelje biti domaćin sedmodnevnog Predevropskog prvenstva u paraglajdingu, u disciplini prelet, koje će se održati na poletištima Višegrad stena iznad sela Oreovac u Opštini Pantelej i Koritnik u Niškoj banji, a takmičenje najboljih pilota paraglajdera svečano je otvoreno sinoć u Oficirskom domu.

Takmičenje je otvorio predsednik Gradske opštine Pantelej Bratimir Vasiljević.

Otvarnju takmičenja prisustvovali su i predstavnici Vazdihoplovnog saveza Srbije kao i Branislav Kačar, član Gradskog veća resorno zadužen za sport.

                             Predstojeće test takmičenje prethodi Evropskom prvenstvu naredne godine za koje se pred Evropskom paraglajding asocijacijom kvalifikovao Vazduhoplovni savez Srbije uz svesrdnu podršku Gradske opštine Pantelej i Grada Niša.

                              “Na Predevropskom prvenstvu, prema propozicijama u ovoj paraglajding disciplini, nastupiće 150 takmičara, među kojima je 137 muškaraca i 13 žena. Boduje se za tri državna prvenstva: Srbije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, koje su nam učinile čast i svoja državna prvenstva preselile na niška poletišta ali je takmičenje otvorenog tipa pa će, od utorka do subote, nebo iznad Niša biti preplavljeno paraglajderima iz čitavog sveta, od Amerike do Kine”, kaže Bratimir Vasiljević.

                           Vasiljević je dodao da ovo takmičenje izazvalo veliko interesovanje budući da se za njega prijavilo preko 250 pilota.

                          “Nažalost pravila Svetske federacije kažu da maksimalan broj  učesnika može da bude samo do 150 učesnika koji se boduju. Ono što nas raduje je da svetski piloti prepoznaju politište iznad Oreovca. To je jedno od vrhunskih poletišta u svetu koje  se nalazi među pet najboljih u svetu”, kaže Vasiljević. “Polako smo počeli da prepoznajemo šta ovo takmičenje može da donese ne samo opštini Pantelej već i gradu pa i samoj Srbiji. Ovi ljudi iz 20 zemalja koji su sada ovde pričaće o Srbiji. Na nama je sada da se izborimo da budemo domaćini i Evropskog  prvenstva 2020.godine”, istako je Vasiljević.

                           Takmičari će se svakodnevno upućivati prema poletištima  do 11 časova a preleti će startovati od 12-13 časova, sa višečasovnim trajanjem leta do večernjih sati, kada se paraglajderi prikupljaju sa lokacija u široj okolini Niša gde budu sleteli.

                            “Radi se o predevropskom takmičenju u paraglajdingu u discipline prelet, a istovremeno se održavaju  i tri državna prvenstva. Nacionalno takmičenje Srbije, Mađarske i Bosne i Hercegovine”, kaže Goran Vučković iz Paraglajding kluba “Grunf”. “Takmičenje je  otvorenog tipa i zato imamo i goste iz drugih zemalja koje ne pripadaju evropskom kontinentu. Takmičari  su iz Amerike, Koreje, Kine, Australije. Piloti se takmiče u discipline prelet i  imaju težak zadatak da prelete od 80 do nekih  100 do 120 kilometara bez motora.Poletaće sa Višegradske stene iznad sela Oreovac, a takmičarski  zadaci mogu da budu do Pirota, Vranja, Zajačara, Negotina”.

                Član gradskog veća Branislav Kačar ističe da je takmičenje od izuzetnog značaja za sam grad.

                “Na nama je zadatak da na pravi način iskoristimo ono što nam priroda pruža, a ponosni smo što imamo jedno od najboljih poletišta u svetu”, kaže Branislav Kačar. “Ovo je samo uvertira za Evropsko prvenstvo koje će se održati naredne godine. Za grad je to od posebnog značaja jer očekujemo veliki broj turista, nadamo se da će hoteli i restorani biti puni”, istakao je Kačar.

                  Završetak Predevropskog prvenstva i proglašenje najbolje plasiranih takmičara planirani su za subotu, 3.avgust 2019. Godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare