Papa i patrijarh aleksandrijski Teodor drugi u poseti Niškoj eparhiji

NIŠ

Papa i patrijarh aleksandrijski i sve Afrike Teodor Drugi koji, posle nekoliko decenija pauze,  od 22. septembra boravi u poseti  Srpskoj pravoslavnoj crkvi, stigao je sinoć u Niš.

Ovde je sa patrijarhom srpskim Irinejem posetio  saborni hram i blagoslovio vernike.  Njega je u Nišu očekao episkop niški Arsenije, gradonačelnik Niša Darko Bulatovuć, predstavnici grada, Vojske Srbije, gradskih ustanova i brojni vernici.

Episkop niški Arsenije je prilikom dočeka visokog gosta upoznao sa bogatom istorijom grada I sabornog hrana koji je simbol slobode I svekolikog vaskrsa srpskog naroda. On mu je poklonio ikonu Svetog cara Konstantina i carice Jelene.

Papa i Patrijarh aleksandrijski i sve Afrike Teodor Drugi je poručio vernicima u Sabornom hramu da se u Srbiji oseća kao u svojoj zemlji i da je to rekao I predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću prilikom njihovog susreta. Obraćajući se vernicima on im je poručio  da budu ponosni na svoju zemlju i da voli Srbiju. ”Vaša otadžbina je blagoslovena, zemlja heroja, onih koji su se borili za imir i slobodu”, rekao je tom prilikom I dodao “ Moja je misija da obilazim 54 zemlje, da rukopolažem, da propovedam, da zidam škole I bolnice” rekao je vernicima.

Kako je planirano, na veliki pravoslavni praznik Krstovdan  27. septembra, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina , obilazeći svetu zemlju , u ruševinama  hrama pronašla časni krst na kome je raspet Isus Hristos, u Hramu Svetog cara Konstantinai i carice Jelene Papa i patrijarh aleksandrijski Teodor drugi služiće svetu arhijerejsku liturgiju.

Papa i Patrijarh aleksandrijski i sveafrilki Teodor Drugi je pre Niša posetio Pećku Patrijaršiju i Visoke Dečane  i fruškogorske manastire.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare